szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kertész János a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából tartott volna előadást.

A Széchenyi-díjas hálózatkutató nyílt levélben reagált arra, hogy kiderült: a Magyar Tudományos Akadémia politikai okokból letiltott két előadást, amelyeket a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódóan tartottak volna meg. Az erről szóló értesítést Barnabás Beáta Mária, az MTA főtitkárhelyettese küldte szét, Kertész neki címezte az üzenetét.

A CEU Hálózat- és Adattudományi Tanszékének vezetője azt írta, megdöbbenéssel értesült a két előadás kitiltásáról az Akadémia épületéből, politikai vonatkozások miatt.

Ezek az intézkedések botrányosak, a magyar történelem sötét korszakait idézik"

– írta.

"Ön felkért arra, hogy a Magyar Tudomány Ünnepe keretében tartsak előadást a hálózatelméletről. Ön nem tudhatta, hogy előadásomban az alkalmazások között meg kívántam említeni a korrupció problémájának hálózattudományi megközelítését. Ennek a témának is vannak >>politikai vonatkozásai<<. De ne aggódjon, előadásomat ezennel lemondom.

Nem kívánok egy olyan rendezvényen szerepelni, amelyet cenzúráznak"

– tette hozzá.

Itt írtunk arról, hogy az egyik letiltott MTA-s előadás előadója a hvg.hu-tól tudta meg, hogy elmarad a kerekasztal-beszélgetés. A letiltásokban érintett kutatóközpont vezetője tudomásul vette a döntést, a főtitkárságnak írt válaszlevelét meg is szereztük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megtalálták a világ legkisebb szitakötői közül is a legkisebbiket

Megtalálták a világ legkisebb szitakötői közül is a legkisebbiket

Négy autó karambolozott az M3-ason

Négy autó karambolozott az M3-ason

3000 éves sírokat találtak az Andrássy-kastély udvarán

3000 éves sírokat találtak az Andrássy-kastély udvarán