Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

A hvg.hu-tól tudta meg az egyik letiltott MTA-s előadás előadója, hogy elmarad a kerekasztal-beszélgetés. A letiltásokban érintett kutatóközpont vezetője tudomásul vette a döntést, a főtitkárságnak írt válaszlevelét meg is szereztük.

Nem engedélyezte két előadás megtartását a Magyar Tudományos Akadémia főtitkársága a Magyar Tudomány Ünnepén. A két előadás (egyik a társadalmi nemek vonatkozása miatt, a másik pedig a közösségi média jogi oldalával foglalkozott volna) a hivatalos indoklás szerint a politikai áthallásai, érintettsége miatt nem kapott engedélyt.

Megszereztük azt a válaszlevelet, amelyet a Társadalomtudományi Kutatóközpont vezetője, Rudas Tamás az elutasító döntésre írt a főtitkárságnak. Rudas a levélben tudomásul vette a döntést, és azt írta, hogy a két előadást a Társadalomtudományi Kutatóközpontba áthelyezve fogják megtartani, hogy azok áthallásossága ne az MTA-t terhelje. Felhívja ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a társadalomtudomány nem térhet ki „a politikailag releváns témák tárgyalása elől”, a társadalomtudományok feladata a politikailag értelmezhető témák tárgyalása, és a politikai rendszer szereplői és a nagyközönség számára „higgadt, kiegyensúlyozott tudományos ismeretek bemutatása”. 

©

Levelében Rudas arra is kitér, hogy a kutatóintézete tevékenysége politikailag releváns, de nem politizálás. Eredményeiket a nemzetközi tudományosságban elfogadott eljárások alkalmazásával érik el. „Ezeken a kereteken belül maradva viszont a témaválasztásra, az eredményekre, azok közzétételére vonatkozóan nem lehet korlátozás.”

Az MTA-n belüli döntésre rálátó, névtelenséget kérő forrásunk szerint az előadások politizáltak, amit az MTA nem tesz, valamint későn, határidőn túl is érkeztek be, ezért is döntött úgy a főtitkárság, hogy nem engedélyezi elhangzásukat. Mivel a Társadalomtudományi Kutatóközpont keretén belül ezek az előadások elhangozhatnak, forrásunk szerint nincs szó cenzúráról.

A Rudas által említett érvek köszöntek egyébként vissza Török Ádám MTA-főtitkár hvg.hu-nak korábban adott interjújában, amikor a kormány az MTA szerint megtámadta az akadémia (és finanszírozása) függetlenségét, és az alapkutatások hasznosságát firtatta. A társadalomban megjelenő jelenségeket meg kell vizsgálni, emelte ki Török, ez a tudomány feladata.

Hogy a kormány által beszántani akart társadalmi nemek tudományát érintő előadás provokációnak tűnhetne például a kormánybarát sajtó részéről, könnyen belátható. (A tanulmány maga amúgy elég ártatlan kérdéssel foglalkozott – nyílt forráskódú programozók szociológiai vizsgálatával eddig elég ritkán sikerült kormányt buktatni.)

De miért is lehetett baj A közösségi média jogi oldala című előadással (amely kerekasztal-beszélgetés és könyvbemutató lett volna)? Az előadás vázlatát is megszerezte a hvg.hu, ebből az derül ki, az előadás arról szólt volna, a hagyományos jog súlyos válságba került a technológiai változásokkal: többek közt a mesterséges intelligencia, a közösségi média és a robotika fejlődésével. Mit lehet tenni a közösségi médiával, egyáltalán, mik ők? És hogy viszonyuljon hozzá a jog? A beszélgetés Ződi Zsolt Platformok, robotok és a jog című könyve köré épült volna.

Az eseményen talán politikailag kényesebb terület lett volna az a téma, ahogy egyes nemzetállamok államosították a virtuális teret, vagy más megoldásokkal próbálkoznak, és ezáltal nagyon hatékony kontrolleszközeik lettek – de inkább szúr szemet a kerekasztal-beszélgetésen részt vevők közt például Polyák Gábor médiaszakértő neve, aki, miután Strasbourgban exponálta magát az Európai Parlamentben 2017 végén a jogállamiságról szóló meghallgatáson mint a kormány kritizálója, és azóta a kormánypárti sajtó is elő-előveszi személyét. Az ő szerepeltetése ismét tűnhet „provokációnak”. 

Polyák Gábor a hvg.hu-tól tudta meg, hogy elmarad a kerekasztal-beszélgetése. Nem is érti, miért vetülhetett a politizálás vádja erre az eseményre, hiszen nem terveztek aktuálpolitikai témát érinteni. Furcsa az egész letiltás, mert van futó MTA-s kutatási projektje. Azt sem érti, miért gondolja az MTA, hogy ez a barátságos tárgyalási stílusa a kormánnyal eredményre vezet, amikor az elmúlt nyolc évben egyetlen dolgot lehetett megtanulni: a kormány eltapossa azt, aki nem mutat erőt, nem áll bele a konfliktusba.

Polyák Gábor
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Figyelem, hétfőtől vasúti sztrájk lesz Németországban

Figyelem, hétfőtől vasúti sztrájk lesz Németországban

Megadta magát a Microsoft a Google-nek

Megadta magát a Microsoft a Google-nek

Kína krumplit fog termeszteni a Hold árnyékos oldalán

Kína krumplit fog termeszteni a Hold árnyékos oldalán

Most is megszűnik egy lap, és a háttérben felsejlik a propagandamédia

Most is megszűnik egy lap, és a háttérben felsejlik a propagandamédia

Franciaország bezárkózva várja a zavargást

Franciaország bezárkózva várja a zavargást

A nap fotója: ilyen egy aranytól csillogó MTZ traktor

A nap fotója: ilyen egy aranytól csillogó MTZ traktor