szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rendőrség az új gyülekezési törvényre hivatkozik.

Nem tüntethet Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfői találkozója ellen a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt a Demokratikus Koalíció (DK), miután a rendőrség szombaton az új gyülekezési törvény egyik pontjára hivatkozva határozatban tiltotta meg a demonstrációt – írja sajtóközleményében a párt.

A hivatalos indoklás szerint a rendőrség inkább a Szabadság teret javasolta, a DK képviselői azonban sem a helyszínen, sem az időponton nem kívántak változtatni. Ezért nem engedte végül a rendőrség a demonstrációt. Az indoklás szerint Erdogan nemzetközileg védett személyként lesz majd ott a helyszínen, az új gyülekezési törvény értelmében pedig

a közrend veszélyeztetésének nevesített esete, ha a demonstráció diplomáciai vagy nemzetközi jogon alapuló egyéb mentességet élvező, Magyarországon tartózkodó személy vonatkozásában vállalt kötelezettség teljesítését akadályozza.

A párt úgy reagált, felháborítónak és szimbolikus értékűnek tartja, hogy az Orbán-rendszer egy saját népét börtönbe záró, illiberális diktátor nyugalma kedvéért korlátozza az európai magyarok jogait. Orbán Viktor megmutatja a példaképének, hogy ő is semmibe veszi állampolgárai jogait.

Szerintük az európai magyarokat nem lehet elhallgattatni, ezért, ha a gyülekezést korlátozzák, akkor "máshogy fogják a két diktátor tudtára adni, hogy ellenséges területen, az Európai Unióban vannak".

Az Orbán-Erdogan találkozóról itt olvashatnak bővebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A háziorvos asszisztense fertőződött meg Pilisborosjenőn, 125 ember lehet érintett

A háziorvos asszisztense fertőződött meg Pilisborosjenőn, 125 ember lehet érintett

Megtalálták a Van Másik Kft.-t, amely átmentheti a régi indexeseket

Megtalálták a Van Másik Kft.-t, amely átmentheti a régi indexeseket

Rendőrségen landoltak Vadai Ágnes kérdései a lélegeztetőgép-vásárlásokról

Rendőrségen landoltak Vadai Ágnes kérdései a lélegeztetőgép-vásárlásokról