szerző:
Tetszett a cikk?

Tarlós István vállal még öt évet Budapest élén, ő lesz a Fidesz–KDNP jelöltje a jövő őszi főpolgármester-választáson. A hvg.hu kérdésére Tarlós azt mondta, olyan garanciákat kapott Orbántól, hogy ő is, Budapest is megkerülhetetlen lesz, ezért vállalta el a felkérést.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Szerdán fél tíz után nem sokkal közös sajtótájékoztatón jelentette be Orbán Viktor és Tarlós István, hogy

Tarlóst indítja a Fidesz jövő ősszel főpolgármesternek.

Orbán azt mondta, eszmét cseréltek Budapestről, illetve megállapodtak néhány fontos kérdésről is. Fontosabb város magyar szempontból nem létezik, mondta Orbán Viktor. Hatvan tételből álló listát mutatott a kormányfő Tarlósnak, bizonyítandó, fejlődik Budapest.

Az az érdekünk, hogy Budapest visszanyerje régi fényét.

A célok eléréséhez nélkülözhetetlen egy erős, népszerű főpolgármester, így gondolja a Fidesz, a kormány és a kerületi fideszes polgármesterek is. Éppen ezért felkérte Tarlóst, induljon el jövő ősszel. Tarlósnak szigorú feltételei voltak, ezeket a szerdai kormányülésen beszélnek majd át. A miniszterelnök bejelentette, létrehozzák a Budapesti Fejlesztési Tanácsot, amit társelnökségben Orbán és Tarlós vezetnek.

Tarlós István arról beszélt ezt követően, hogy hónapok óta tartanak a találgatások arról, indul-e, sokat cikkeztek is erről a sajtóban. Úgy fogalmazott, nem követelt Orbántól semmit, nem szabott feltételeket, de voltak megkötései a folytatással kapcsolatban, zsarolási szándék sem volt, de nyitott kapukat döngetett, kiderült. „Ha a 88 éves Sorosnak lehetnek nagy tervei, akkor nekem 70 évesen is lehetnek elképzeléseim”, mondta arról, miért voltak megkötései.

Elvállalom a jelölést és a 2019-es választáson való részvételt. Súlyos belső küzdelem után hoztam meg a döntést.

©

Sokat gondolt arra, lejárt az ideje és szerette volna a saját életét élni, de mégis a folytatás mellett döntött. Botrányai nem voltak szerinte, fejlődött a város, amibe belekezdett, be is fejezte, ezért is volt benne az, távozhat, talán rá másképp emlékeztek volna, mint Demszky Gáborra. Nyáron nem gondolta volna, hogy folytatja, de a közvetlen főpolgármester-választás és a fejlesztési tanács létrejötte, illetve az Orbán által felvázolt tervek meggyőzték. Talán a 3-as metró felújítása is befejeződik.

Alapvető feltétel Tarlós szerint, hogy a Fidesszel, a kormánnyal és Orbánnal kötött megállapodás az év minden napján betartható és betartott legyen, ami a főpolgármester szerint így lesz, mert hiába nem írtak alá még semmit, Orbán szava többet ér neki, mint bármilyen papír.

Nincs igényem semmiféle személyes tolakodásra, divatos önmegvalósításra.

Újságírói kérdésre Tarlós elmondta, a Budapesti Fejlesztési Tanácsban paritásos alapon rajta és Orbánon kívül ott lesz Fürjes Balázs államtitkár, Gulyás Gergely miniszter, az innovációs miniszter (Palkovics László) és az állami vagyonért felelős miniszter (Bártfai-Mager Andrea) is. A főváros részéről pedig ott lesznak Tarlós helyettesei és két kerületi polgármester is, ezzel kapcsolatban el tudja képzelni, hogy a két polgármester közül az egyik ellenzéki legyen. Tarlósnak pedig vétójoga lesz. (A Lánchíd felújításáról azt mondta, 18 hónap alatt lezavarhatják a projektet, kiemelt állami beruházás lehet.)

Kampányról szerinte még korai beszélni, ugyanakkor Magyarországon folyamatosan kampány van, mindenki a maga erejéhez képest kampányol. „Csak olyan dolgokról fogok beszélni, ami megvalósítható. Nem fogok ingyenes közlekedést ígérni, nem fogok arról beszélni, hogy hosszában építek alagutat a Duna alatt.” Szűkszavú lesz, fogalmazott.

Említette Tarlós a 2009-es programját, a hvg.hu kérdésére azt mondta, most, 2019-re nem fog ilyet tenni, mert nincs szükség rá, ugyanis a mostani Orbán–Tarlós-bejelentés és a létrejövő fejlesztési tanács felfogható ennek, utóbbit az egyik legnagyobb vívmánynak nevezte.

Kérdésünkre azt is elmondta, két hete nagyon hosszan beszélt Orbánnal, és az ott készült emlékeztetőt mindketten aláírták, ami szerinte „több mint garancia”.

Támogatom ezt a kormányt és ezt a miniszterelnököt, ők meg támogatnak engem.

Tarlós arra törekedett, hogy garanciákat kapjon a főváros, ami megtörtént, Budapest és a főpolgármester megkerülhetetlenné válik, hangsúlyozta. Véresen komolyan veszem ezt a megállapodást, ezt megsérteni egyszer lehet. Szerinte ez a ciklus végig vitelének feltétele.

Egy kérdésre válaszolva azt mondta, a megkötött megállapodásban szerepel, hogy megoldják a főváros szemétszállítási problémáját. „Megegyeztünk miniszterelnök úrral.”

Tarlós népszerűbb, mint a Fidesz

A kormányközeli Nézőpont Intézet pont mostanra időzített felmérése szerint Tarlós István népszerűbb, mint a Fidesz, ha újra indul a főpolgármester-választáson, minden esélye megvan a győzelemre. A Magyar Időknek készített kutatás szerint legalább 45 százalékot szerezne egy most vasárnap tartandó választáson.

A főpolgármester 11 százalékponttal népszerűbb a Fidesz–KDNP-nél a fővárosban.

©

Egy közös, még meg nem nevezett, baloldali jelölt 30 százalékra, a Jobbik jelöltje 6, az LMP-é 8 százalékra számíthatna. 11 százalék nem tudott, vagy akart válaszolni. A Nézőpont szerint Budapesten a legerősebb ellenzéki párt a Momentum Mozgalom (10 százalék), amelyet a Demokratikus Koalíció (9 százalék) és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Jobbik (8-8 százalék) követ, az MSZP és a Párbeszéd 6-6 százalékon áll a fővárosban, az LMP 5 százalékot szerezne.

Hosszan gondolkodott

Tarlós sokáig vacillált, hogy induljon-e, nem függetlenül attól, hogy megkapta a nyakára Fürjes Balázst (Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár) és Gulyás Gergely minisztersége is egyre jobban rátelepszik a fővárosra. Ráadásul a főpolgármester csak akkor vállal újabb 5 évet, mondta, ha marad a közvetlen főpolgármester-választás és a főpolgármester jogkörei nagyobbak lehetnek a mostaninál.

Ha nem vállalta volna Tarlós, akkor jöhetett volna a közvetett főpolgármester-választás, és a kerületi polgármesterek közül jelöltek volna ki utódot. Nyáron volt is egy telefonos kutatás, nagyjából 20 kérdést tettek fel a megkérdezetteknek, mit szólnának ahhoz, ha a kormány nevezné ki Budapest első emberét; két évre, a kerületi városvezetők közül.

Nem véletlenül mondta azt nemrég Tarlós: „lesz még egy beszélgetésünk miniszterelnök úrral 2019-ről, de 70 évesen én újabb 5 éves ciklust valószínűleg nem vállalok”. Ezek szerint a beszélgetés megvolt és meggondolta magát.

Élő közvetítésünket itt találja:

Orbán a szerdai találkozó előtt még beugrott egy gyors reggelire, amiről fotódokumentáció is készült:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!