szerző:
hvg.hu

A törvény értelmében nem működhetnek, ha két választáson nem indultak, illetve ha felhagynak tevékenységükkel.

23 párt a 2014. és a 2018. évi általános országgyűlési képviselői választásokon sem állított jelöltet, további 6 párt pedig tevékenységével felhagyott, és a vagyonáról sem rendelkezett, a főügyészségek ezért velük szemben a párt megszűnésének megállapítása iránt indítottak keresetet. A Legfőbb Ügyészség közleménye szerint eredményes keresetindítás esetén ezek a szervezetek nem csak a pártként való működés lehetőségét veszítik el, hanem jogi személyiségük is megszűnik.

A Legfőbb Ügyészség a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989. évi XXXIII. törvényre hivatkozik, amelynek értelmében a bíróság az ügyészség indítványára megállapítja a párt megszűnését, ha az tevékenységével felhagy és vagyonáról nem rendelkezik.

A bíróság az ügyészség indítványára – a párt egyesületként való további működésének érintetlenül hagyásával – megállapítja a párt működésének megszűnését, ha a párt egymást követő két általános országgyűlési képviselői választáson nem állít jelöltet. A törvény idézett rendelkezése a keresetindítás tekintetében kizárólagos ügyészi hatáskört biztosít és feladatot határoz meg – olvasható a közleményben.

A közleményhez mellékelt listán olyan megszüntetendő pártok szerepelnek, mint az "Antifasiszták Magyarországi Demokratikus Pártja", az "Egyszerűség, Lehetőség, Sikeresség, Őszinteség Baráti Társaság", a "Hajrá Magyarok a Szebb Jövőnkért", a "Magyar Roma Párt", vagy a "Zöld Baloldal – Zöld Demokraták – Zöldek Szövetsége."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Záporeső, hózápor, viharos szél is jöhet hétfőn

Záporeső, hózápor, viharos szél is jöhet hétfőn

Néhány száz tüntető, 60 rendőr - ilyen volt a tüntetés az MTVA székháznál

Néhány száz tüntető, 60 rendőr - ilyen volt a tüntetés az MTVA székháznál

Eltűnt egy tízéves kisfiú a fővárosban

Eltűnt egy tízéves kisfiú a fővárosban

Eldőlt, kik jutottak az X-Faktor döntőjébe

Eldőlt, kik jutottak az X-Faktor döntőjébe

May cáfolta, hogy elhalasztanák a Brexit-ügyi szavazást

May cáfolta, hogy elhalasztanák a Brexit-ügyi szavazást

Szakértők: nincs intézményes válság Franciaországban

Szakértők: nincs intézményes válság Franciaországban