szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Míg a fővárosban inkább látszatintézkedések zajlanak, a gödöllői rendőrök nem tétlenkedtek. 30 napos elzárást kértek a férfira, akit a bíróság végül figyelmeztetésben részesített.

Kedden kora este érték tetten a rendőrök azt a hajléktalan férfit, aki Gödöllőn a Kossuth Lajos utcában egy padon ült, majd miután nem volt hajlandó hajléktalanszállóra menni, a rendőrök szabálysértési őrizetbe helyezték, ahonnan szerdán szállították bilincsben a Gödöllői Járásbíróságra – írja a 444.hu.

A törvény lehetőséget ad a rendőröknek az azonnali intézkedésre, vagyis a szabálysértési eljárás elindítására, ami a 3. felszólítás után kötelező is nekik. A hajléktalan "bűne" itt az lehetett, hogy a közeli parkban akart inkább aludni, amit simán megúszhatott volna egy sima figyelmeztetéssel, hiszen a rendőrök felszólítására elhagyta az eredeti helyszínt.

A férfi a bíróságon azzal érvelt, a hajléktalanszállón rendszeresek a konfliktusok, verekedések és lopnak is – mondta el az ügyvédje, Varga Zoltán. A rendőrség 30 napos elzárást kért a hajléktalanra – aki az ügyvéd szerint nagyon rossz fizikai állapotban van –, de az eljáró bírósági titkár csak figyelmeztetésben részesítette. Ezt minden fél elfogadta, így jogerős lett a döntés. A férfinak meg kellene fizetnie 20 ezer forint szabálysértési költséget is. A holmiját elvették ugyan a rendőrök, de azt még ma, a tárgyalás végén visszakapta. A bíróság előtt azt ígérte, ha nem sikerül magát a barátainál meghúzni, akkor bemegy hajléktalanszállóra.

A fővárosban inkább csak eltüntetik őket szem elől

Budapesten egyelőre a frekventált belvárosi aluljárókból távolították el a hajléktalanokat a rendőrök – annyi történt, hogy a folyamatos rendőri jelenlét miatt nem mertek lemenni a fedélnélküliek –, az utcákon, parkokban ugyanolyan nyugalomban lehettek, csakúgy, mint a hétfői szigorítás életbe lépése előtt. A múlt héten beharangozott, országos rendőri akciónak egyelőre nincs nyoma. A Város Mindenkié csoport szerint sok a rendőr az utcán, "nem nagyon találják a hajléktalanokat". Első nap 27 figyelmeztetést adtak ki. Udvarhelyi Tessza a hvg.hu-nak azt mondta, a ferihegyi reptér közeli erdőben is többször jártak a rendőrök, a kunyhókban élő embereket csak szóban figyelmeztették, egyelőre nem kerültek be a rendszerbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az emberölések és az öngyilkosságok száma is csökken az EU-ban

Az emberölések és az öngyilkosságok száma is csökken az EU-ban

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

210-zel száguldó SUV-t kaptak el a rendőrök

210-zel száguldó SUV-t kaptak el a rendőrök