szerző:
hvg.hu

Míg a fővárosban inkább látszatintézkedések zajlanak, a gödöllői rendőrök nem tétlenkedtek. 30 napos elzárást kértek a férfira, akit a bíróság végül figyelmeztetésben részesített.

Kedden kora este érték tetten a rendőrök azt a hajléktalan férfit, aki Gödöllőn a Kossuth Lajos utcában egy padon ült, majd miután nem volt hajlandó hajléktalanszállóra menni, a rendőrök szabálysértési őrizetbe helyezték, ahonnan szerdán szállították bilincsben a Gödöllői Járásbíróságra – írja a 444.hu.

A törvény lehetőséget ad a rendőröknek az azonnali intézkedésre, vagyis a szabálysértési eljárás elindítására, ami a 3. felszólítás után kötelező is nekik. A hajléktalan "bűne" itt az lehetett, hogy a közeli parkban akart inkább aludni, amit simán megúszhatott volna egy sima figyelmeztetéssel, hiszen a rendőrök felszólítására elhagyta az eredeti helyszínt.

A férfi a bíróságon azzal érvelt, a hajléktalanszállón rendszeresek a konfliktusok, verekedések és lopnak is – mondta el az ügyvédje, Varga Zoltán. A rendőrség 30 napos elzárást kért a hajléktalanra – aki az ügyvéd szerint nagyon rossz fizikai állapotban van –, de az eljáró bírósági titkár csak figyelmeztetésben részesítette. Ezt minden fél elfogadta, így jogerős lett a döntés. A férfinak meg kellene fizetnie 20 ezer forint szabálysértési költséget is. A holmiját elvették ugyan a rendőrök, de azt még ma, a tárgyalás végén visszakapta. A bíróság előtt azt ígérte, ha nem sikerül magát a barátainál meghúzni, akkor bemegy hajléktalanszállóra.

A fővárosban inkább csak eltüntetik őket szem elől

Budapesten egyelőre a frekventált belvárosi aluljárókból távolították el a hajléktalanokat a rendőrök – annyi történt, hogy a folyamatos rendőri jelenlét miatt nem mertek lemenni a fedélnélküliek –, az utcákon, parkokban ugyanolyan nyugalomban lehettek, csakúgy, mint a hétfői szigorítás életbe lépése előtt. A múlt héten beharangozott, országos rendőri akciónak egyelőre nincs nyoma. A Város Mindenkié csoport szerint sok a rendőr az utcán, "nem nagyon találják a hajléktalanokat". Első nap 27 figyelmeztetést adtak ki. Udvarhelyi Tessza a hvg.hu-nak azt mondta, a ferihegyi reptér közeli erdőben is többször jártak a rendőrök, a kunyhókban élő embereket csak szóban figyelmeztették, egyelőre nem kerültek be a rendszerbe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Európa utolsó diktátora meghívta magához Orbánt

Európa utolsó diktátora meghívta magához Orbánt

A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket

A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket

Nem túl meglepő módon cáfolta Korda György a melegségéről szóló pletykákat

Nem túl meglepő módon cáfolta Korda György a melegségéről szóló pletykákat

Erről vajon tud az Apple? Mások is lehallgathatók vezeték nélküli fülhallgatójával

Erről vajon tud az Apple? Mások is lehallgathatók vezeték nélküli fülhallgatójával

Azt hitte, a menopauza miatt hízik, aztán kioperáltak belőle egy húszkilós tumort

Azt hitte, a menopauza miatt hízik, aztán kioperáltak belőle egy húszkilós tumort

Tavaly is nagy volt a forgalom a budapesti fürdőkben

Tavaly is nagy volt a forgalom a budapesti fürdőkben