szerző:
hvg.hu

Senkit nem szállítottak el, most még csak figyelmeztettek.

Hétfőn lépett életbe a hajléktalanságot betiltó új törvény, amely kimondja: aki életvitelszerűen tartózkodik közterületen, az szabálysértést követ el. Ha viszont valaki három figyelmeztetést is begyűjt 90 napon belül, az eljárás vége akár elzárás is lehet.

A 444 az Országos Rendőrfőkapitánysághoz fordulva érdeklődött arról, hány esetben intézkedtek az új jogszabály hatálybalépésének első napján. A válaszból kiderült:

  • "az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt 2018. október 15-én 0 órától 24 óráig a rendőrök országszerte 27 helyszíni figyelmeztetést alkalmaztak".
  • Egyetlen hajléktalant sem szállítottak éjszakai vagy nappali menedékhelyre.
  • Illetve szabálysértési eljárást senkivel szemben sem alkalmaztak, "valamennyi esetben helyszíni figyelmeztetést alkalmaztak a rendőrök".

Beszéltünk a Menhely Alapítvány és A Város Mindenkié csoport vezetőjével, ők azt valószínűsítik, holnap indulhat az országos akció, főként a frekventált helyszíneken, ahol a "polgárok jó ízlését fokozottan zavarják" az utcán élők.

A hajléktalanokat a hétfőtől életbe lépett törvény alapján háromszor figyelmeztethetik az életvitelszerű utcán élés miatt, a negyedik alkalommal szabálysértési eljárás indul ellenük. Ügyükben a bíróság dönt, közmunkára vagy elzárásra ítélhetik őket.

A rendőröknek nincs könnyű dolguk: bíróság előtt igazolniuk kell, hogy jogosan figyelmeztették a hajléktalant. Kérdés, megáll-e a szabálysértés, ha egy ember nem a matracával, hanem csak a kevéske holmijával ücsörög egy padon. Azt ugyanis szabad.

A szervezetek korántsem biztosak abban, hogy valóban lesz országos razzia: elképzelhetőnek tartják azt is, az egész csak pánikkeltésre jó: így ugyanis a hajléktalanok maguktól kihúzódnak a kevésbé feltűnő helyekre. Ez a folyamat már elindult – a Deák téri aluljárót például hétfő estére elhagyta az a négy-öt hajléktalan, akik vasárnap este még ott aludtak –, azt azonban a segélyszervezetek munkatársai nem tudták megmondani, hová húzódtak vissza az emberek.

"Nem hagynak maguk után értesítőt" – válaszolta a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa. Szociális munkásaik a Budán élő emberekkel foglalkoznak. A pesti oldalról sincs pontos információ: a Menhely Alapítvány egyik munkatársa azt mondta, egyelőre ők sem látják, hová mentek az emberek, mindenesetre az éjjeli menedékhelyeken még nem látszik a törvény hatása. Ahogy a Máltai Szeretetszolgálat által a súlyos eseteknek nyitott, 40 férőhelyes menhelyen sincs tolongás.

A hajléktalanságot betiltó törvény korábban a BBC-n is téma volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell

Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell

A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket

A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket

Keanu Reeves megint halomra öli az embereket

Keanu Reeves megint halomra öli az embereket

Orbán kicsit előreszaladt: már most megváltoztatta Macedónia nevét

Orbán kicsit előreszaladt: már most megváltoztatta Macedónia nevét

"Tiszta vizet a pohárba" - magyarázkodik a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt az MTVA

"Tiszta vizet a pohárba" - magyarázkodik a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt az MTVA

Zimbabwéban megint lekapcsolták az internetet

Zimbabwéban megint lekapcsolták az internetet