szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Senkit nem szállítottak el, most még csak figyelmeztettek.

Hétfőn lépett életbe a hajléktalanságot betiltó új törvény, amely kimondja: aki életvitelszerűen tartózkodik közterületen, az szabálysértést követ el. Ha viszont valaki három figyelmeztetést is begyűjt 90 napon belül, az eljárás vége akár elzárás is lehet.

A 444 az Országos Rendőrfőkapitánysághoz fordulva érdeklődött arról, hány esetben intézkedtek az új jogszabály hatálybalépésének első napján. A válaszból kiderült:

  • "az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt 2018. október 15-én 0 órától 24 óráig a rendőrök országszerte 27 helyszíni figyelmeztetést alkalmaztak".
  • Egyetlen hajléktalant sem szállítottak éjszakai vagy nappali menedékhelyre.
  • Illetve szabálysértési eljárást senkivel szemben sem alkalmaztak, "valamennyi esetben helyszíni figyelmeztetést alkalmaztak a rendőrök".

Beszéltünk a Menhely Alapítvány és A Város Mindenkié csoport vezetőjével, ők azt valószínűsítik, holnap indulhat az országos akció, főként a frekventált helyszíneken, ahol a "polgárok jó ízlését fokozottan zavarják" az utcán élők.

A hajléktalanokat a hétfőtől életbe lépett törvény alapján háromszor figyelmeztethetik az életvitelszerű utcán élés miatt, a negyedik alkalommal szabálysértési eljárás indul ellenük. Ügyükben a bíróság dönt, közmunkára vagy elzárásra ítélhetik őket.

A rendőröknek nincs könnyű dolguk: bíróság előtt igazolniuk kell, hogy jogosan figyelmeztették a hajléktalant. Kérdés, megáll-e a szabálysértés, ha egy ember nem a matracával, hanem csak a kevéske holmijával ücsörög egy padon. Azt ugyanis szabad.

A szervezetek korántsem biztosak abban, hogy valóban lesz országos razzia: elképzelhetőnek tartják azt is, az egész csak pánikkeltésre jó: így ugyanis a hajléktalanok maguktól kihúzódnak a kevésbé feltűnő helyekre. Ez a folyamat már elindult – a Deák téri aluljárót például hétfő estére elhagyta az a négy-öt hajléktalan, akik vasárnap este még ott aludtak –, azt azonban a segélyszervezetek munkatársai nem tudták megmondani, hová húzódtak vissza az emberek.

"Nem hagynak maguk után értesítőt" – válaszolta a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa. Szociális munkásaik a Budán élő emberekkel foglalkoznak. A pesti oldalról sincs pontos információ: a Menhely Alapítvány egyik munkatársa azt mondta, egyelőre ők sem látják, hová mentek az emberek, mindenesetre az éjjeli menedékhelyeken még nem látszik a törvény hatása. Ahogy a Máltai Szeretetszolgálat által a súlyos eseteknek nyitott, 40 férőhelyes menhelyen sincs tolongás.

A hajléktalanságot betiltó törvény korábban a BBC-n is téma volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Ellenzéki összefogás

Marabu Féknyúz: Ellenzéki összefogás

Mennyi 8-ból 6? Alvás közben álmodókkal kommunikáltak kutatók

Mennyi 8-ból 6? Alvás közben álmodókkal kommunikáltak kutatók

Közzétették a videót a Free SZFE-s maszkot viselő nő elleni késes támadásról

Közzétették a videót a Free SZFE-s maszkot viselő nő elleni késes támadásról