szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hajléktalanok a rendőri jelenlét miatt nem mernek lemenni az aluljárókba, de a szállásokra sem mennek el.

Egyelőre csak a belvárosi aluljárókból távolították el a hajléktalanokat a rendőrök, az utcákon, parkokban ugyanolyan nyugalomban lehettek, mint a hétfői szigorítás életbe lépés előtt - írja az Abcúg. A rendőrség az első napokban hat belvárosi aluljáró kiürítésére fókuszált - ezeket jártuk végig vasárnap este -, a folyamatosan ott strázsáló rendőrök miatt az amúgy sokat ott tartózkodó hajléktalanok sem mertek lemenni az aluljáróba a Deák téren, az Astorián, a Kálvin téren, a Ferenciek terén, a Nyugati pályaudvaron, a Blaha Lujza téren. Névtelenséget kérő forrásuk szerint a következő napokban újabb aluljárók következnek.

Bár múlt héten azt lehetett hallani, kedden és szerdán országos rendőrségi akció indul, ennek nincs nagyon nyoma. Bár A Város Mindenkié csoport szerint sok a rendőr az utcán, "nem nagyon találják a hajléktalanokat." Első nap 27 figyelmeztetést adtak ki. Udvarhelyi Tessza a hvg.hu-nak azt mondta, a ferihegyi reptér közeli erdőben is többször jártak a rendőrök, a kunyhókban élő embereket csak szóban figyelmeztették, egyelőre nem kerültek be a rendszerbe.

A menedékhelyek kihasználtsága 1,5 százalékkal nőtt - írta az Abcúg, a megkérdezettek ugyanis nem akarnak bemenni a szállásra.

Az életvitelszerű utcán élés hétfőtől minősül szabálysértésnek, a rendőrök a harmadik figyelmeztetés után kötelesek eljárást indítani, melynek során a hajéktalant szabálysértési őrizetbe veszik, majd a bíróság közmunkára vagy elzárásra ítélheti.

Gödöllőn elsőre szabálysértési őrizetbe vettek egy hajléktalant kedden, akit a bíróság szerdán el is ítélt. A rendőrség 30 napos elzárást kért, de a bíróság csak figyelmeztetésben részesítette.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kisstílű személyes érdekek a felsőoktatás kormányzati einstandja mögött

Kisstílű személyes érdekek a felsőoktatás kormányzati einstandja mögött

A korlátozások ellen tüntettek Amszterdamban

A korlátozások ellen tüntettek Amszterdamban

A Népligetben mindig több volt, de talán nem marad mostohagyerek

A Népligetben mindig több volt, de talán nem marad mostohagyerek