szerző:
hvg.hu

A hajléktalanok a rendőri jelenlét miatt nem mernek lemenni az aluljárókba, de a szállásokra sem mennek el.

Egyelőre csak a belvárosi aluljárókból távolították el a hajléktalanokat a rendőrök, az utcákon, parkokban ugyanolyan nyugalomban lehettek, mint a hétfői szigorítás életbe lépés előtt - írja az Abcúg. A rendőrség az első napokban hat belvárosi aluljáró kiürítésére fókuszált - ezeket jártuk végig vasárnap este -, a folyamatosan ott strázsáló rendőrök miatt az amúgy sokat ott tartózkodó hajléktalanok sem mertek lemenni az aluljáróba a Deák téren, az Astorián, a Kálvin téren, a Ferenciek terén, a Nyugati pályaudvaron, a Blaha Lujza téren. Névtelenséget kérő forrásuk szerint a következő napokban újabb aluljárók következnek.

Bár múlt héten azt lehetett hallani, kedden és szerdán országos rendőrségi akció indul, ennek nincs nagyon nyoma. Bár A Város Mindenkié csoport szerint sok a rendőr az utcán, "nem nagyon találják a hajléktalanokat." Első nap 27 figyelmeztetést adtak ki. Udvarhelyi Tessza a hvg.hu-nak azt mondta, a ferihegyi reptér közeli erdőben is többször jártak a rendőrök, a kunyhókban élő embereket csak szóban figyelmeztették, egyelőre nem kerültek be a rendszerbe.

A menedékhelyek kihasználtsága 1,5 százalékkal nőtt - írta az Abcúg, a megkérdezettek ugyanis nem akarnak bemenni a szállásra.

Az életvitelszerű utcán élés hétfőtől minősül szabálysértésnek, a rendőrök a harmadik figyelmeztetés után kötelesek eljárást indítani, melynek során a hajéktalant szabálysértési őrizetbe veszik, majd a bíróság közmunkára vagy elzárásra ítélheti.

Gödöllőn elsőre szabálysértési őrizetbe vettek egy hajléktalant kedden, akit a bíróság szerdán el is ítélt. A rendőrség 30 napos elzárást kért, de a bíróság csak figyelmeztetésben részesítette.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Költségvetési csalás gyanújával följelentette az ÁSZ a Momentumot és a Párbeszédet

Költségvetési csalás gyanújával följelentette az ÁSZ a Momentumot és a Párbeszédet

A Samsung üzeni mindenkinek: forradalmi újítást hoz az összehajtható kijelzős telefonjuk

A Samsung üzeni mindenkinek: forradalmi újítást hoz az összehajtható kijelzős telefonjuk

Hogyan neveljünk lelkileg egészséges gyerekeket? Figyeljünk a siker hangjára!

Hogyan neveljünk lelkileg egészséges gyerekeket? Figyeljünk a siker hangjára!

Telelünk és sörözünk

Telelünk és sörözünk

Kirabolták a Kutyapárt irodáját

Kirabolták a Kutyapárt irodáját

Székesfehérvár polgármestere meglátta, mivé lettek a közbeszerzések

Székesfehérvár polgármestere meglátta, mivé lettek a közbeszerzések