szerző:
Tetszett a cikk?

Állítólag a bv házirendjébe ütközik pár napos borostája, ezért fegyelmi eljárás indult a Szegeden több mint egy éve előzetesben lévő baloldali politikus-jogász ellen, akit nemrég túl sok könyve miatt is megbüntettek. Ügyvédje szerint elfogadhatatlan, hogy ráadásul elromlott telefonja helyett hetek óta nem adnak Czeglédy Csabának cserekészüléket arra hivatkozva, hogy a szervizre kell várni, így viszont pont a vádemelést megelőző időszakban nem tudja megfelelően tartani a kapcsolatot védőivel.

A hvg.hu írta meg, hogy nemrég fegyelmi fenyítést kapott Czeglédy Csaba, amiért megsértette a zárka- és körletrendet: az engedélyezettnél 47 darabbal több könyv volt nála a cellájában. Mindezt első- és másodfokú eljárásban, bizonyítékokat felvonultatva derítették fel, „fegyelmi fenyítésként” egy hónapra eltiltották a börtönprogramokon való részvételtől, a könyveket pedig el kellett távolítani a zárkából.

Ügyvédje szerint a több mint egy éve előzetes letartóztatásban lévő expolitikus-jogász helyzetét újra szándékosan próbálják megnehezíteni azzal, hogy hetek óta nincs nála telefonkészülék, pedig a védelmén dolgozókkal való kapcsolattartás a vádemelés előtti szakban különösen fontos lenne. Az eddig használt, büntetésvégrehajtási intézetekben rendszeresített mobilja ugyanis elromlott, így szervizbe került, mégsem adtak viszont neki helyette cserekészüléket.

„Több jogszabály, így a büntetőeljárásról szóló törvény is egyértelműen kimondja, hogy a védő és börtönben lévő ügyfele közti kapcsolat nem korlátozható és nem ellenőrizhető. A védelemhez való jogának a megsértése, ami történik, hiszen szándékosan akadályozzák abban, hogy kommunikáljon” – mondta a hvg.hu-nak Hankó Faragó Miklós, hozzátéve, hogy védencének nem ahhoz az egy telefonhoz van törvényben rögzített joga, hanem általában a kapcsolattartásra.

A bv-intézet viszont arra hivatkozik állítólag, hogy a szerviznek előbb be kell vizsgálnia és le kell selejteznie a telefont, ez viszont bármeddig tarthat. Czeglédy így hetek óta naponta fél órára kap egy telefont, amivel ügyvédje szerint egyáltalán nem biztos, hogy ebben a rövid időtávban eléri a vele kapcsolatot tartó jogászokat.

„Mondvacsinált ürügy, semmi más, hogy akadályozzák a védőjével való kapcsolattartást pont abban az időszakban, amikor a vádemelés előtt közvetlenül egy sor bizonyítási indítványt kellene átbeszélni, sok tízezernyi nyomozati iratra reagálni” – sorolta Hankó Faragó.

Pár napos borostája miatt is fegyelmi eljárás indult

A költségvetési csalással és más bűncselekményekkel gyanúsított Czeglédyt ügyvédeinek elmondása szerint más módon is vegzálják: amiatt indult ellene fegyelmi eljárás, mert túlságosan borostás. Létezik olyan szabály, hogy a fogvatartott nem változtathatja meg külsejét ahhoz képest, ahogy a büntetés-végrehajtásba bekerült, de állítólag szó nincs arról, hogy Czeglédy felismerhetetlenné vált volna egy megnövesztett szakáll miatt.

Kérte, mutassák meg neki azt a szabályt a házirendben, amit megszegett, de végül külön bv-eljárás indult a kérdés kivizsgálására.

Czeglédy ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt van folyamatban eljárás. Az ügyészség szerint a szombathelyi önkormányzat volt szocialista képviselője olyan diákmunka-közvetítéssel foglalkozó céghálózatot alakított ki 2011 és 2017 között, amelynek tagjai nem vallották be az áfát és a személyi jövedelemadót, vagy ha mégis, nem fizették be – az ügyről szóló összes cikkünket megtalálja itt!

Czeglédy pár hete a Tv2 ellen indított tárgyaláson
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénzzel jutalmazzák azokat a közmunkásokat, akik gyorsan átlépnek a versenyszférába

Pénzzel jutalmazzák azokat a közmunkásokat, akik gyorsan átlépnek a versenyszférába

Kétszáz tonna veszélyes anyagot szállítottak el Kiskunhalasról

Kétszáz tonna veszélyes anyagot szállítottak el Kiskunhalasról

Dárdai elbeszélgetett sértődős gólszerzőjével

Dárdai elbeszélgetett sértődős gólszerzőjével