szerző:
hvg.hu

A szokásosnál is harciasabb interjút adott Hódmezővásárhely polgármestere az 1956-os forradalom előestéjén. Márki-Zay Péter szerint a vidéki Magyarország retteg, és abból forradalom lehet, ha a meglopott emberek azt látják, ahogy a kormánypárti politikusok közben kastélyokban laknak.

A demokratikus rendszereket demokratikusan váltják le, míg a nem demokratikusat nem

– mondja Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a Népszavának adott interjúban. A mozgalom alapításán dolgozó politikus azt mondja: "amikor majd Románia elrobog mellettünk, amikor egy esetleg bekövetkező válság miatt ismét nem lehet majd itthon munkát találni, akkor az emberek rádöbbennek, hogy mi is valójában az Orbán-rendszer öröksége: egy megfélemlített és meglopott ország, ahol a kormánypárti politikusok kastélyokban laknak és magángépeken repkednek". Szerinte ahol ilyen hatalmas a kontraszt, ott nagyon hirtelen előkerülhetnek a Molotov-koktélok és az erőszak is. Hozzáteszi: "Isten óvja ettől Magyarországot, de ahol ennyi embert tesznek tönkre politikai okból, ott nem zárhatjuk ki megnyugtatóan ezt a lehetőséget".

A közelgő ünnepnap kapcsán azt mondta: "a legutolsó magyar forradalomra emlékezünk, amely 62 éve volt. A következőre azonban nem biztos, hogy 62 évet kell várni". Márki-Zay szerint az ő politikai aktivitása azt a célt szolgálja, hogy még demokratikusan is le lehessen váltani ezt a hatalmat.

A konkrét lépésekről azt nyilatkozta: fő céljuk, hogy

a jövő évi önkormányzati választáson minden város Hódmezővásárhely legyen.

Legyen tehát mindenütt egy induló, és ha kell, akkor a helyi pártpolitikusok ehhez adják fel hűségüket a politikai családjukhoz. Márki-Zay mozgalmának már van neve, de egyelőre nem árulja el, még ő is tanulja az országos politizálás kereteit. Azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy Budapestről nehezen értetni, mi az, hogy megfélemlítés. Ahogy mondja: nálunk viszont csak az utóbbi két hétben két embert rúgtak ki politikai okokból. Egyikük a kórházban dolgozott beteghordóként, az volt a „bűne”, hogy a Kétfarkú Kutyapárt helyi vezetője. A másik pedig elindult egy vezetői pályázaton a fideszes jelölt ellenében.

A Népszava teljes interjúját itt olvashatja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szükségállapotot hirdettek, a közlekedés is akadozik a Magas-Tátrában az ítéletidő miatt

Szükségállapotot hirdettek, a közlekedés is akadozik a Magas-Tátrában az ítéletidő miatt

Megvan, ki és mennyiért építheti át a 3-as metró következő szakaszának állomásait

Megvan, ki és mennyiért építheti át a 3-as metró következő szakaszának állomásait

Kanadában is korlátozzák a Richter gyógyszerét

Kanadában is korlátozzák a Richter gyógyszerét

Jön az igazi önbefűzős cipő, sejtelmes videót is mutat róla a Nike

Jön az igazi önbefűzős cipő, sejtelmes videót is mutat róla a Nike

Drágul a benzin és a gázolaj

Drágul a benzin és a gázolaj

Sokba fáj a boltoknak a vasárnapi nyitvatartás

Sokba fáj a boltoknak a vasárnapi nyitvatartás