szerző:
MTI / hvg.hu

Parkokat is terveztek köré, valamint egy új gyalogos-kerékpáros hidat.

Az V., a IX. és a XXI. kerületi Duna-partra vonatkozó építési szabályzatokat fogadott el a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A képviselők 20 igen szavazattal, 1 ellenében, 4 tartózkodás mellett támogatták a szabályzatokat.

Az elfogadott előterjesztés szerint a Budapest 2030 hosszú távú városfejlesztési koncepcióban megfogalmazott feladatok megvalósításában a Duna-menti területek funkcióbővítése és barnamezős területek hasznosítása érdekében kell megváltoztatni az építési szabályzatot. 

A módosított szabályzat az V. kerületben lehetővé teszi beépítésre nem szánt területen ideiglenes építmény elhelyezését, illetve azt, hogy meglévő épületeket turisztikai vagy vendéglátó célra használjanak fel. A szabályzat kitér az itt található kikötők fejlesztésére is.

A IX. kerületi szakaszon "rekreációs igényeket is kielégítő zöldfelületi rendszer és közösségi terek" létrehozása szerepel a szabályzatban, konkrét a VITUKI egykori területén. Az előterjesztésben "egy köz számára nyitott városias sétány" megvalósításáról írnak a gyalogos és kerékpáros infrastruktúra fejlesztésével, illetve arról, hogy

a vegyes városias övezetbe történő besorolás lehetőséget biztosít egy jelentős tömegeket vonzó intézmény telepítésére is.

Ez utóbbi egyébként az ide tervezett húszezer férőhelyes Budapeste Atlétikai Stadion. Az elfogadott előterjesztés szerint a Ráckevei (Soroksári)-Duna fölé egy új gyalogos-kerékpáros hidat is terveznek, a megépíteni tervezett Szabadtéri Atlétikai Edzőközpont ezen keresztülkapcsolódna a stadionhoz. A dokumentum kitér arra is, hogy a stadionra a hazai sportolók felkészülése mellett azért is van szükség, mert "a már korábban elnyert európai és világversenyek sikeres megrendezése is a célja, a versenyekkel összefüggő kötelezettségek miatt igen rövid határidő áll rendelkezésre".

Csepellel kapcsolatban a szabályzat lehetőséget biztosít a szabadkikötő fejlesztésére.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tusk: Nem lehet újratárgyalni a Brexit-megállapodást

Tusk: Nem lehet újratárgyalni a Brexit-megállapodást

Gollamként meditál Theresa May a Brexitről egy paródiában

Gollamként meditál Theresa May a Brexitről egy paródiában

Népszava: Bércsökkentéssel sújthatja a kormány az eladósodott kórházak vezetőit

Népszava: Bércsökkentéssel sújthatja a kormány az eladósodott kórházak vezetőit

Legyőzték Tállai András jelöltjét a tibolddaróci választáson

Legyőzték Tállai András jelöltjét a tibolddaróci választáson

Idén utoljára interpellálhatják a képviselők a kormány tagjait ma az Országgyűlésben

Idén utoljára interpellálhatják a képviselők a kormány tagjait ma az Országgyűlésben

Megszólalt Macron: Jogos az elégedetlenség

Megszólalt Macron: Jogos az elégedetlenség