szerző:
hvg.hu

A beruházási összérték 1100 milliárd forint, ebbe újabb sportlétesítmények is beleférnek.

A 62 tételből álló listát – melyet a kormány mutatott be a főpolgármesterrel folytatott tárgyalásokon – a Magyar Idők kapta meg. A dokumentumban a befejezettek mellett 27, az elkövetkező években megvalósuló fővárosi magasépítési és közlekedési beruházás szerepel.

A Budapest 2030 tervhez kapcsolódó felsorolásban a 2020–2026-os indulással tervezett nagy projektek között szerepel a Liget Budapest befejezése (a park és a Városligeti-tó teljes megújítása, az új Nemzeti Galéria, a Városligeti Színház és a régi Közlekedési Múzeum épületének rekonstrukciója), a Pénzügyminisztérium régi-új épületének kialakítása a budai Várban, a Hungexpo fejlesztése, egy húszezer férőhelyes aréna felépítése a Kvassay-zsilipnél, az Új Atlétikai Stadion, illetve az egykori Nagyvásártelep környékére tervezett Budapest Diákváros, vagy más néven Déli Városkapu beruházás.

A listán négy folyamatban, ill. előkészítés alatt lévő közlekedési nagyberuházás is szerepel 456 milliárd forint értékben: 11,1 milliárd forintból készül el jövőre az 1-es villamos meghosszabbítása a Kelenföldi pályaudvarig, villamos- és trolibuszbeszerzés II. ütemére 17,6 milliárdot költenek 2020-ig, és 278 milliárd forint megy az elővárosi vasútvonalak fejlesztésére.

A 2023–2025 közötti időszakban 150 milliárd forintból kezdődhet meg az új déli dunai átkelő, a Galvani híd és a hozzá kapcsolódó közlekedési hálózat kialakítása. A 3-as metró alagútjainak és állomásainak teljes körű felújítása, az árvízvédelem fejlesztése külön megállapodás részét képezi a kormány és a főváros között.

Tarlós István hozzátette, a Budapest 2030 fejlesztési koncepció tekintetében vétójoga lesz. A főváros kompetenciái nagymértékben nőnek az Orbán Viktor miniszterelnökkel november 17-én aláírandó megállapodás alapján – jelentette ki. Tarlós a MOL „felhőkarcolójának alapkőletételén is hangsúlyozta, hogy vétójoga lesz a fővárosnak, és felül fogják vizsgálni a magassági határt, melyet szerinte a Kopaszi-gátra tervezett magasház esetében "nem szakmai szempontok szerint" húztak meg.

Tarlós elmondta, hogy a miniszterelnökkel több fontos kérdésben – pl. a szemétszállításban – is megegyeztek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az MTVA helyett Kálmán Olga olvasta fel a tüntetők öt pontját

Az MTVA helyett Kálmán Olga olvasta fel a tüntetők öt pontját

Aláírta a lengyel elnök az EU által elkaszált törvény módosítását

Aláírta a lengyel elnök az EU által elkaszált törvény módosítását

Totális megfigyelés: Kína rendszere odacsaphat a trükköző tudósoknak is

Totális megfigyelés: Kína rendszere odacsaphat a trükköző tudósoknak is

Kamu a kirúgott rendőr Facebookon terjedő vallomása

Kamu a kirúgott rendőr Facebookon terjedő vallomása

Tovább görög a tiltakozás: határátkelőt blokkol az MSZP-s politikus

Tovább görög a tiltakozás: határátkelőt blokkol az MSZP-s politikus

Nem dobhatták volna ki Hadházyékat a köztévéből

Nem dobhatták volna ki Hadházyékat a köztévéből