szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szervezet az OBT és az OBH közötti vita, illetve Handó Tünde kinevezési gyakorlata miatt döntött a vizsgálat mellett.

Felügyeleti eljárást indít a magyar bírósági rendszerrel kapcsolatban az Európai Bírói Egyesület (EBE) – írja a Népszava. A lap szerint a döntés azután született, hogy az igazságszolgáltatás magyarországi helyzetéről tárgyalt Marrákesben tartott éves ülésén a Bírák Nemzetközi Egyesülete.

A szervezet októberi ülésén Ujkéri Csabának, a Kaposvári Törvényszék korábbi elnökének javaslatára foglalkoztak a hazai igazságszolgáltatási rendszerrel, az Országos Bírói Tanács (OBT) és az Országos Bírói Hivatal (OBH) közötti vitával, illetve Handó Tünde kinevezési gyakorlatával. A magyar delegáltak arról számoltak be, hogy Handó kétséges eszközökkel bénítja meg az OBT működését, és akadályozza, hogy a bíróságok függetlenül működhessenek.

A nemzetközi szervezet ülésén telefonon érdeklődtek a Magyar Bírói Egyesület elnökénél, hogy mit gondol egy esetleges eljárásról, ugyanis az EBE nem vizsgálódhat magyar tagszervezetének kérése nélkül.

Az EBE felkért egy munkacsoportot a helyzet vizsgálatára, első lépésként levélben keresik meg az OBT-t, valamint az OBH-t. Az eljárásnak a magyar igazságszolgáltatásra nincs hatása, csupán jelezhetik, hogy ha valamit nem találnak rendben, és ajánlás formájában teszik meg javaslataikat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Baka András is a Handó ellen mozgolódó bírók mellé állt

Jogellenesnek tartja a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke is az Országos Bírói Tanács október küldöttértekezletén elfogadott döntéseket. Baka András szerint a határozatok a jogállamiság alapintézményének további erodálásához vezetnek.

Pálmai Erika Itthon

Ítéletidő: most kiderül, mennyire rettegnek a bírák Handó Tünde hatalmától

Fokozott biztonsági előírások mellett, az előzetesen tervezettnél egy nappal később, kedden választják meg az Országos Bírói Tanács hiányzó négy tagját és az új póttagokat. Ez pedig új fejezet kezdetét jelentheti Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és a bírói karon belüli bírálói küzdelmében.

2035-ben már utasokat szállíthatnak az Airbus új, elektromos repülőgépei

2035-ben már utasokat szállíthatnak az Airbus új, elektromos repülőgépei

Népszava: Mégis jogállami feltételekhez kötné az EU a pénzügyi transzfereket

Népszava: Mégis jogállami feltételekhez kötné az EU a pénzügyi transzfereket

A Balatonon találtak helyet Mészáros egyik menedzserének

A Balatonon találtak helyet Mészáros egyik menedzserének