szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bekapcsolva maradt mikrofonjáról nem vett tudomást.

Mint arról beszámoltunk, éjszakába nyúló vita zajlott kedd este a Munka törvénykönyve "rabszolgatörvény" néven elhíresült, Kósa Lajos és Szathmáry Kristóf által benyújtott módosításáról. A javaslat közel 5 órán át tartó általános vitájában a levezető elnök, a fideszes Lezsák Sándor előbb az LMP-s Demeter Mártától önismétlés, majd az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikótól és a független Szél Bernadettől az ülésvezetés bírálata miatt vonta meg a szót, majd egyszerűen nem adott szót a további felszólalásra jelentkező ellenzéki képviselőknek, és lezárta a vitát.

Az ülés vita közben elrendelt szünetében azonban bekapcsolva maradt Lezsák Sándor mikrofonja, a parlamenti közvetítésben így hallható volt, ahogy a segítőjével megbeszéli, hogyan is vessenek véget az elhúzódó vitának. A videón az hallatszik, ahogy Lezsák a segítőjével arról beszélget, hogy mégsem kellene ott ülni a parlamentben reggelig, bár "lehet, hogy ezt akarják". A beszélgetésben felvetődik, hogy újabb tárgyalási szünetet rendeljenek el, majd Lezsák segítőjét telefonon hívják. Ezután Lezsák azt kérdezi, hogy szót kell-e adni mindenkinek, de a segítő azt feleli, hogy mondhatja azt, hogy aki már volt, annak nem ad szót. Láthatóan fellapozzák a házszabályt is, a segítő pedig azt mondja, eszerint az ismételt felszólalásra az elnök ad engedélyt, ezért lehet azt mondani, hogy feleslegesen ismételik magukat a felszólalók, és erre hivatkozva meg lehet tőlük vonni a szót.

A szünet után Lezsák még megadta néhány képviselőnek a szót, majd közölte, hogy meg fogja vonni a továbbiakban a szót bármelyik képviselőtől, ha nem tér a tárgyra, ha személyeskedik, vagy ha nem hoz be új elemeket a vitába. "A házszabály szerint cselekszem, és ha valakinek ez nem tetszik és ezt vitatja, attól meg még egyszer megvonom a szót" - mondta.

Később, miután több képviselő is ismételt felszólalásra jelentkezett, Lezsák felolvasta, amit a szünetben találtak, vagyis hogy a házszabály szerint a vita közben további vagy ismételt felszólalásra az ülést vezető elnök ad engedélyt, és ha az ülést vezető elnök nem adja meg a szót, a képviselő kérhetné, hogy az országgyűlés döntsön arról, hogy felszólalhat-e.

Mivel az Országgyűlés nem határozatképes, ezért az elnök dönt

- jelentette ki Lezsák, aki a következő bő fél órában le is zavarta az ülést:

  • A jegyzőkönyvből kiderül, hogy Demeter Mártától azért vonta meg a szót, mert többször is felszólította a teremben lévő három fideszest, hogy szóljanak hozzá, legyen valódi vita, de Lezsák szerint ez már többször elhangzott a "vitában".
  • Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikótól Lezsák akkor vonta meg a szót, amikor azt mondta: "Szerintem itt is most alkalmazza elnök úr, hogy korlátozni akarják a véleménynyilvánításunkat velünk szemben is, parlamenti képviselőkel szemben is…"
  • Szél Bernadettnek akkor kapcsolta ki a mikrofonját, amikor azt mondta: "Én normál hozzászólást nyomtam, mire ön közölte, hogy nem fog nekem szót adni. Ilyen esze ágába ne jusson, elnök úr! Önök mondják, hogy ez nem diktatúra, ez egy szabad..."

A jobbikos Z. Kárpát Dániel ezután nem kívánt élni a hozzászólási lehetőségével "a magyar demokrácia emléke iránti tisztelete jeléül", Lezsák pedig közölte, hogy mivel csak ismételt felszólalók jelentkeztek, Tordai Bence és Csárdi Antal pedig épp nem volt a teremben, ezért az általános vitát lezárja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!