szerző:
hvg.hu

Ellenzéki frakciók parlamenti obstrukciót terveznek a munkaidőkeret emeléséről szóló fideszes törvényjavaslat miatt.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezető hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón közölte, az Országgyűlés hétfőn kezdődő ülésének napirendjéhez – "közérdekből, kiemelten nemzetstratégiai célból" – 2800 módosító indítványt nyújtanak be ellenzékiek közösen, amelyekről külön-külön kell majd szavaznia a parlamentnek. Azt szeretnék elérni – mondta –, hogy ne fogadják el a napirendet, amelyen szerepel a "rabszolgatörvény", azaz a munka törvénykönyve módosítására vonatkozó kormánypárti javaslat.

Tanulják meg a fideszes képviselők, milyen az, amikor túlórázni kell – mondta.

Értékelése szerint a Fidesz egy olyan jogszabályt akar elfogadtatni a parlamenttel, amely a magyar dolgozókat teljes mértékben kiszolgáltatottá teszi a munkaadóknak. Titkos paktumot köthetett a kormány a multikkal, a külföldi tőkével, és ezért a magyar dolgozóknak hetente plusz egy napot kell dolgozniuk – tette hozzá.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezető elmondta, ha a jogszabályt mégis elfogadja az Országgyűlés, akkor közösen az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak, mert a törvény vitája szerintük nem felelt meg a jogszabályoknak. Hozzátette, ezen a napon van az emberi jogok világnapja, amit Orbán Viktor és kormánya úgy kíván megünnepelni, hogy rabszolgává teszi magyar dolgozók millióit. Szerinte a 400 óra túlmunka elrendelése gyakorlatilag azt jelenti, a Fidesz-KDNP bevezeti a kötelező szombati munkanapot.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese is úgy látja, hogy a parlamenti vita lefolyása miatt közjogilag érvénytelen lesz a jogszabály, és arról addig nem is szabadna dönteni, amíg a parlament igazságügyi bizottsága állást nem foglal a kérdésben. A bizottság azonban húzza az időt, a testület KDNP-s elnöke a beadvány kiegészítését kérte formai okok miatt – magyarázta. Ha így fogadja el a parlament a törvényt, akkor az "érvénytelen, csaló, kamu" törvény lesz – hangoztatta.

Szerinte a "rabszolgatörvény" az Orbán Viktor által fémjelzett gazdaságpolitika totális kudarcának bevallása. Menekülnek Magyarországról a munkavállalók, ezért van szükség arra, hogy azokat, akik itt maradnak, kizsákmányolják – közölte.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő hangsúlyozta, az ellenzék mindent megtesz annak érdekében, hogy a kormánypártiak "ne tudják le" ezt a törvényjavaslatot gyorsan a karácsonyi ünnepek előtt. Elmondta, a munkarendet elrendeli a munkaadó, önkéntesség a munkahelyen maximum véradásnál lehet.

A törvényről december 12-én szavaznak. A „rabszolgatörvény” ellen szombaton tüntettek a szakszervezetek, a többezres tömeg szombat délelőtt fegyelmezett sorokban vonult át a fővárosi Jászai Mari térérről a Kossuth tér elé, de annyira fegyelmezetten, hogy még a villamos is akadálytalanul haladt a Körúton. Miközben a francia sárga mellényes meghátrálásra kényszeríti elnökét, addig a magyar hétvégén, a szabadidejében tüntet, ügyelve arra, hogy ne hagyja el azt a sávot, amit a rendőrök kijelöltek neki.

Az egyedüli váratlant az MSZP-s alelnök, Komjáthi Imre húzta, a párt egyetlen hiteles arca, aki a tüntetés végén arra hívta fel a demonstrálókat, hogy foglalják el a Kossuth teret, amit azért zártak le előttük, mert itt volt a lengyel alsóház elnöke.

Hosszas lökdösődés után a tüntetők elfoglalták a teret – miután Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke országos útlezárást ajánlott a rabszolgatörvény ellen –, de a dolgot hamar elunta mindenki.

A képviselőket kérdezték arról, mit szólnak ahhoz, hogy az LMP Puzsér Róbert független főpolgármester-jelöltet támogatja. Tóth Bertalan, Arató Gergely és Szabó Tímea is egyetlen közös jelölt mellett foglalt állást. Tóth Bertalan rögzítette: az MSZP elkötelezett az előválasztás mellett, várja arra Puzsér Róbertet is. Arató Gergely közölte, a DK nagyon szerencsétlennek tartja, hogy szombaton elkezdődött egy pártalapú "lökdösődés", mondván, ez nem felel meg az ellenzéki választók igényének.

Szél Bernadettől kérték, hogy kommentálja volt pártja, az LMP döntését, ezt azzal hárította el, hogy most nem foglalkozik pártpolitikával, ez a hét a "rabszolgatörvényről" szól.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Új közvilágítást kap a Városliget

Új közvilágítást kap a Városliget

Előfizetők millióit bukhatja a Netflix, ennek ellenére jól kalkulált az áremeléssel

Előfizetők millióit bukhatja a Netflix, ennek ellenére jól kalkulált az áremeléssel

Nagy puttonyos hibrid: beárazták a legújabb Ford Mondeót

Nagy puttonyos hibrid: beárazták a legújabb Ford Mondeót

Kézilabda-vb: közös főzőcskézéssel lazítottak a játékosok

Kézilabda-vb: közös főzőcskézéssel lazítottak a játékosok

A Momentum megmutatta a Legfőbb Ügyészségnek, melyek azok az ügyek, amelyekkel foglalkoznia kellene

A Momentum megmutatta a Legfőbb Ügyészségnek, melyek azok az ügyek, amelyekkel foglalkoznia kellene

Az angolai bajnokság csak egy kicsit erősebb az NB I-nél

Az angolai bajnokság csak egy kicsit erősebb az NB I-nél