szerző:
hvg.hu

A lap publicistája szerint a magyarok ritkán mozdulnak, de ha egyszer dühösek lesznek, akkor nehéz lenyugtatni őket.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

"Orbán önhittségben szenved" címmel közölt egy véleménycikket a Bloomberg a lap egyik publicistájától, Leonid Bershidskytől, aki szerint ha a magyar miniszterelnök nem lép egyet hátra, akkor a dominanciáját veszélyezteti.

A cikk szerint a Fidesz áprilisi újabb kétharmados győzelme után Orbán szorított egyet a fogáson, az utóbbi hetekben pedig a hatalom utolsó fékjei ellen is gyors támadást hajott végre – ennek részeként említik a kormánypárti médiakonglomerátum létrehozását, a CEU távozásának véglegessé válását, valamint a közigazgatási bíróságok létrehozásáról szóló törvény átnyomását a parlamenten.

Orbán az ellenzéki politikusokat, újságírókat és az intézkedések ellen tiltakozó aktivistákat lenézéssel kezelte. Régóta tudja, hogy nincsenek sokan, és nem elég eltökéltek ahhoz, hogy gondot okozzanak. De ezúttal lehet, hogy elkövetett egy taktikai hibát

– írja a Bloomberg publicistája, idézve a túlóratörvény lényegét, illetve hogy a kormány ezzel akarja enyhíteni a munkaerőhiányt.

A lap felidézi a rabszolgatörvény átnyomása utáni tüntetéseket is, hogy múlt szerdán rögtön mintegy 3 ezer ember tüntetett ellene, hogy vasárnap 2 és 10 ezer fő közötti tömeg vonult az MTVA székházához, mikor az ellenzéki politikusok be akartak jutni a köztévébe, majd hogy amikor megtagadták tőlük a szereplést, akkor bent maradtak, és hogy a Hadházy kidobásáról készült élő videó virálissá vált. A cikk megírásának időpontjában az ellenzéki képviselők még mindig a tévészékházban voltak.

Az elmúlt években a magyarok általában lassan álltak neki tüntetni és relatíve erőszakmentesek, ha mégis. A kommunizmus bukása óta is az országban kevesebb tiltakozás volt, mint Lengyelországban vagy Kelet-Németországban. De ha a magyarok dühösek lesznek, akkor a hatóságok nehezen tudják lenyugtatni őket

– írja a cikk, amely felidézi azt is, hogy 2014-ben Orbánnak a kitartó tüntetések hatására vissza kellett vonnia az internetadós javaslatot, illetve hogy 2006-ban a tévészékház ostroma majdnem megdöntötte a Gyurcsány-kormányt.

Végül a lap hozzáteszi, hogy Orbán sikeresen védi ki az Európai Unió kísérleteit arra, hogy korlátozzák az autoriter törekvéseit, a Fidesz pedig továbbra is az Európai Néppárt tagja, de

a közvetlenül az átlagemberek életét sértő törvények elleni belföldi tiltakozások elnyomása egy sokkal nehezebb vállalkozás, még a viszonylag engedelmes Magyarországon is. Orbán túlbecsülheti azt a képességét, hogy egyszerre több fronton harcoljon

– írja Bershidsky.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elkezdték beidézni a decemberben igazoltatott tüntetőket a rendőrségre

Elkezdték beidézni a decemberben igazoltatott tüntetőket a rendőrségre

Éhbérért dolgoztatott, megalázott nők gyártják a Spice Girls jótékonysági pólóit

Éhbérért dolgoztatott, megalázott nők gyártják a Spice Girls jótékonysági pólóit

Mészároséké lett a ZÁÉV is

Mészároséké lett a ZÁÉV is

590 millió forint nem sok egy 335 lóerős japán autóért?

590 millió forint nem sok egy 335 lóerős japán autóért?

Vajna egyik legfontosabb vállalatában egy titokzatos amerikai cég lett a többségi tulajdonos

Vajna egyik legfontosabb vállalatában egy titokzatos amerikai cég lett a többségi tulajdonos

Börtönbe kell mennie az egyiptomi műsorvezetőnek, mert interjút készített egy meleg férfival

Börtönbe kell mennie az egyiptomi műsorvezetőnek, mert interjút készített egy meleg férfival