szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szobor elemeit egy nyerges vontatóra pakolva, hajnalban szállították el.

Hajnalban, még a sötétben kezdték el bontani Nagy Imre emlékművét a Vértanúk terén, számolt be a Klubrádió. Egy olvasójukra hivatkozva úgy tudják, a szobor elemeit egy nyerges vontatóra pakolva szállították el.

A Mérce élő videója péntek reggelről:

A cikkben felidézik, hogy "a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság korábban előzetes hozzájárulását adta a Vértanúk terének átépítéséhez és ennek részeként a Nemzeti Vértanúk Emlékművének rekonstrukciójához, valamint a Nagy Imre-emlékmű Jászai Mari téren történő felállításához."

A szobor áthelyezése ellen Nagy Imre unokája (aki Orbán Várba költözése miatt a Facebookon dühöngött), valamint Nagy Imre Társaság is tiltakozott, felhívva rá a figyelmet, hogy "a szobrot nem a magyar állam és nem is a főváros, hanem három magánszemély állíttatta, elhelyezését és tájolását egy nagy tekintélyű bizottság határozta meg, áthelyezése nemcsak történelmi, városképi, hanem az eredeti művészeti koncepció szempontjából is elvesztené jelentőségét."

Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője később arról tájékoztatta közleményben az MTI-t, hogy a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. a vonatkozó kormányhatározatnak megfelelően megkezdte a Vértanúk terének rehabilitációját. Ennek első lépéseként a Nagy Imre szoborkompozíciót újrafelállítás előtti restaurálásra elszállították.

Közlése szerint az alkotóval folytatott egyeztetés, a szükséges hozzájárulások beszerzése, valamint a terület előkészítése után kerülhet a mártír miniszterelnök emlékműve a Jászai Mari térre, a tervek szerint még 2019. június 16. előtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t

Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t

Véletlenül nem ön nyert félmilliárd forintot?

Véletlenül nem ön nyert félmilliárd forintot?

India megkezdte a világ legnagyobb oltási kampányát

India megkezdte a világ legnagyobb oltási kampányát