szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar dolgozók több mint fele tömegközlekedik, a legtöbben fél-1 óra alatt érnek be a munkahelyükre, és havi 5-10 ezret költenek közlekedésre, egyebek mellett ezek derültek ki a Bónusz Brigád és a GKI Digital közös kutatásából.

A novemberben készült országos szintű kutatás a magyarok közlekedési szokásait vizsgálta. Először az ingázás távolságára kérdeztek rá, az eredmények azt mutatják, a legtöbben (28%) 5-10 km távolságra, 27% pedig 11-25 kilométerre dolgoznak a lakóhelyüktől. A legszerencsésebbeknek a válaszadók 7 százaléka bizonyult: ők gyalogos távolságra dolgoznak/tanulnak otthonuktól, ugyanennyien vannak, akik naponta több mint 50 kilométert ingáznak. A községben élők esetében ez az arány közel 20%. A kitöltők 1 százaléka otthonról dolgozik.

A következő kérdés az utazással töltött időre vonatkozott: a legtöbben fél – egy óra alatt érnek be iskolájukba vagy munkahelyükre (36%), de alig marad el ettől a maximum fél óra alatt beérők (34%) aránya. A községekben és kisebb városokban élők utaznak a legtöbbet: nekik 24, illetve 23 százalékuk minden nap legalább 1 órát utazik a munkahelyére, és munka után ugyanennyit vissza az otthonába.

Ami a közlekedési kiadásokat illeti: minden harmadik válaszadó 5 és 10 ezer forint között költ közlekedésre havonta, a Budapesten élők közel felének kerül ennyibe a napi utazás. 30 százaléknak sikerül 5000 forint alatt megúsznia az utazást, 9 százalék viszont több mint havi 25 ezret költ a munkába járásra.

Tömegközlekedés, autó, kerékpár

Ami a munkába járás módját illeti, magasan (53%) a tömegközlekedést használók voltak a legtöbben a válaszadók közül, a fővárosban 70 százalék választja a közösségi közlekedést minden nap.

Saját autóba a kérdezettek 35 százaléka ül nap mint nap (ehhez jönnek még a céges autók, mellyel a kérdezettek 5 százaléka jár), még ennél is magasabb az autóhasználók aránya a megyei jogú városokban, a válaszadók közel fele így jut el nap mint nap munkahelyére, iskolájába. A kerékpározást 20, a gyaloglást 16 százalék választja országosan.

(A közlekedési módra vonatkozó kérdésre több válaszlehetőséget is meg lehetett adni, ezért több 100-nál a százalékok összege.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!