Kocsis Györgyi
Kocsis Györgyi
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szubjektív lapajánló.

E sorok írója családi emlékei között őriz egy levelet, amelyben az 1947-ben 14 éves nagynénje írta le az Exodus nevű hajón megélt hányattatásait. A pár száz főre kalibrált Exoduson több mint négyezer – köztük másfél ezer kiskorú –, zsidó származása miatt korábban Európa különböző országaiban üldözött, „illegális migráns” próbált eljutni Marseille-ből Palesztinába, ahol azonban nem engedték partra szállni őket. A tengeren visszafordított, éhes, rongyos, kimerült menekültekkel hónapokig dobálóztak az európai országok, ám a nagy visszhangot kiváltott esetnek végül is jelentős szerepe lett az Izrael állam megalakításáról szóló nemzetközi egyezmény megszületésében.

Nehéz nem észrevenni a hasonlóságot az Exodus és az afrikai menekültekkel a Földközi-tengeren a minap kálváriát járt Aquarius sorsa között, ám egyelőre nem látszik, hogy a mostani felháborodás elegendő lesz-e a hó végén humánus európai menekültügyi megállapodás létrehozásához. Mint Világ rovatunk cikkéből kiderül, a kerékkötők között élen jár a bajorországi középületekben kötelező feszületkifüggesztést elrendelő Horst Seehofer bajor keresztényszocialista belügyminiszter, aki hatalomféltésből, ókonzervatív ideológiákra, hazug állításokra és ostoba tervekre hivatkozva képes megpuccsolni saját miniszterelnökét is – jószerivel az egyetlen olyan politikust a kontinensen, aki nem azzal jön, hogy neki ez vagy az az ország az „első”, hanem Európa.

Régóta sejthető, hogy Orbán Viktor politikai értelemben Seehofer hóna alatt közlekedik, de most bizonyságot is nyújt rá az alaptörvény újabb módosítási terve. Magyarország rovatunk cikke mutatja ki, hogy az elképzelés valójában azt jelenti:

az Orbán-kormány megszüntetné az állam világnézeti semlegességét Magyarországon.

Az államvallás azonban – bármi szerepeljen is a szövegben – még csak nem is keresztény lesz (ha az lenne, a miniszterelnök odafigyelne például arra, amit Székely János püspök a hajléktalanokról mond), hanem az minősül majd annak, amire Orbán egyházfő az áldását adja.

A Magyarországot valahová a humanizmus és a felvilágosodás előtti időkbe visszatoloncoló Fidesz-felekezet boszorkányüldöző gépezete is teljes fordulatszámon működik.

Középpontjába a szabad művészek után – lásd az Oscar-díjra irigy kurzusfiguráknak nyújtott lelki tanácsadásunkat a Vélemény rovatban – az autonóm magyar tudományos élet került, a főinkvizítor szerepében Palkovics László techminiszterrel. A Magyar Tudományos Akadémia előtt most két út áll: vagy a hősi halál, vagy az elvtelen kompromisszum – fogalmazott cikkünk szerzőjének egy neves fizikus.

A legújabb Orbán-kegyenc Palkovics ráadásul nemcsak a Tudományos Akadémia, hanem lényegében az egész állami vagyon fölött is átvette az uralmat, miután a „főnök” megorrolt az elődjére, mert a vagyon nem fialt eleget. Mivel Palkovics se nem történész, se nem közgazdász – hanem gépészmérnök –, így nem tudhatja, hogy újnak beharangozott ósdi módszerével, az állami tulajdon „kezeléséhez” fűződő mítoszokkal már a szocializmus sem ment semmire a nyolcvanas évek végén, sem a gazdaságban, sem a tudományban. Fókuszban rovatunkat olvasva, hogyan játszadozik a kormányzati terepasztalon a ner egymást váltó figuráival Orbán, a kívülálló elcsodálkozik, hogy akadnak még emberek, akik elhiszik, nem lesznek ők is seperc múlva kihajítva a politikai szemétdombra. Ja persze: van az a pénz. A szemétdomb is lehet aranybánya.

A szerző a HVG szerkesztője.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kapkodás az olajpiacon, kik és miért ráncigálják az árakat?

Kapkodás az olajpiacon, kik és miért ráncigálják az árakat?

A parlament mellett fészkelhetnek a kivik Új-Zélandon

A parlament mellett fészkelhetnek a kivik Új-Zélandon

Nagyon nem tetszett Polt Péternek, hogy bohócorrot vitt neki a Párbeszéd politikusa – videó

Nagyon nem tetszett Polt Péternek, hogy bohócorrot vitt neki a Párbeszéd politikusa – videó

Rekordösszeget fizetett egy ínyenc ezért a szarvasgombáért

Rekordösszeget fizetett egy ínyenc ezért a szarvasgombáért

Egy hónapig biztosan börtönben lesz az afgán erőszaktevő

Egy hónapig biztosan börtönben lesz az afgán erőszaktevő

Hamiltoné a brazil nagydíj

Hamiltoné a brazil nagydíj