Jakus Ibolya
Jakus Ibolya
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szubjektív lapajánló.

A Kezdő diktátorok kézikönyve – a „norvégbűnöző” Mikal Hem vitriolos politikai szatírája – tíz egyszerű pontban foglalja össze, hogyan kell hatalomra kerülni, majd a jogrend megváltoztatásával életfogytig ott is maradni. A szakma történelmi géniuszaitól és kortárs mestereitől, például a Türkménbasitól, Fidel Castrótól vagy az azeri és a kazah elnöktől vett példákból bárki könnyen ellesheti, miként kell megszabadulni a fárasztó ellenzéki politikusoktól és a kotnyeles sajtótól, központi irányítás alá vonni az intézményeket és a tévécsatornákat, elvetemült propagandagépezetet működtetni, a korrupció tökélyre fejlesztésével hatalmas vagyonra szert tenni, élet-halál urává válni.

Sokkal kevésbé szórakoztató módon, de szinte ugyanezeket a hatalomgyakorlási túlkapásokat sorolja fel a Sargentini-jelentés az Orbán kormány praxisából, amelyek veszélyeztetik az európai uniós alapértékek, a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok érvényesülését Magyarországon. Az alkotmányos és választási rendszer működésétől a korrupción át a menekültkérdésig 12 témakörben vizsgálódó jelentésről lapzártánk után szavaz az Európai Parlament, ezért címlapsztorinkban a téma tágabb perspektívájával foglalkozunk: valóban európai tényezővé válhat-e a magát a centrista francia elnökkel szemben pozicionáló Orbán, képes lesz-e az EP-választásokig maga mögé állítani a populista menekültellenes tábort, marad-e a Néppártban vagy az euroszkeptikusok bajnoka lesz, s ami a legfontosabb, (szélső)jobbra tolódhat-e Európa? A svédországi választások eredménye mindenesetre még nem ebbe az irányba mutat; mint Világ rovatunk elemzéséből is kiderül, a voksok 80 százalékát a hagyományos demokratikus pártok szerezték meg.

A despotaképző kisokos hasznos életvezetési tanácsokat is ad a luxus élvezetéhez – a várba-kastélyba-palotába költözéstől a családtagok tejben-vajban fürdetéséig –, főként olyan egyeduralkodók szokásait alapul véve, akikkel Orbán szívesen parolázik, legutóbb a Nomád Világjátékokon és a türk nyelvű országok együttműködési tanácsának ülésén. Bár az attrakció leginkább Rejtő Jenő tollára való, Szellem rovatunk sem megy el szó nélkül mellette, eloszlatja a foci mellett újabban az őstörténethez is értő miniszterelnök tévképzeteit a türk–magyar nyelvrokonságról. Gazdaság rovatunkból viszont az derül ki, hogy Orbán valójában a focihoz sem ért. Cikkünk sportközgazdász szerzője szerint ugyanis a futballban sincs magyar út, a globális labdarúgópiac fejlődési irányát kell követni, az állami támogatással olajozott pénzmosodákat pedig fel kell számolni.

Orbán a rendszerét maga is sokféleképpen becézte már: fülkeforradalomtól illiberális demokráciáig, többen hibrid szisztémának nevezik, a Magyarország rovatunkban nyilatkozó Török Gábor viszont újabb definícióval állt elő. Szerinte az orbánizmus tömegdemokratikus díszletek közt létrehozott királyság, ahol a hivatalokat udvartartás helyettesíti, és kevesebb a belső hatalmi ellenerő, mint a Horthy- vagy a Kádár-rendszerben.

A HVG viszont már a késő kádári puha diktatúrában sem volt hajlandó a hatalom szócsöveként működni. Akkor a szabad sajtó talán első palántája voltunk, most a letarolt terepen az utolsó fák egyike maradtunk. Ehhez eddig is, de a mindinkább kiszáradó hirdetési sivatagban egyre inkább szükségünk van olvasóink támogatására. Ezért dupla címlapunkkal arra buzdítjuk Önöket, továbbra is fizessék elő vagy vásárolják lapunkat, és csatlakozzanak pártoló tagsági programunkhoz.

Ha már elpusztul a világ, legyen a sírjára virág!

JAKUS IBOLYA

felelős szerkesztő

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagyon nem megy a kormányalakítás Svédországban

Nagyon nem megy a kormányalakítás Svédországban

Fotók: Bütykölni kezdte a szerelő a vadászgépet, rommá lőtt vele egy F–16-ost

Fotók: Bütykölni kezdte a szerelő a vadászgépet, rommá lőtt vele egy F–16-ost

Itt vannak a hivatalos fotók Eugénia hercegnő esküvőjéről

Itt vannak a hivatalos fotók Eugénia hercegnő esküvőjéről

3,7 millió forintot is kereshet egy jobb napján egy Kim Dzsong Un-imitátor

3,7 millió forintot is kereshet egy jobb napján egy Kim Dzsong Un-imitátor

Nincs nyoma a pályázatnak, amiről Kásler beszélt

Nincs nyoma a pályázatnak, amiről Kásler beszélt

Auditbotrány: távozik az MVM Informatika vezetője

Auditbotrány: távozik az MVM Informatika vezetője