szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megkapta a felszólítást, hagyja el 30 napon belül a Kúria épületét a PTI. Földes György igazgató szerint tovább harcolnak, cinikus döntésnek látja a kormány húzását, további jogi lépéseket tesznek.

Felszólítást kapott a Magyar Politikatörténeti Intézet: egy hónapon belül el kell hagynia a Kúria épületét, írta meg a Népszava. Maga a Kúria 2018. november végén mondta ki értelmezését az Orbán-kormányoknak 2012 óta szimbolikus jelentőségű, állam és a PTI közötti perben: az intézetnek érvényes jogviszonya van az állammal, de a még 1990-ben indult viszonyból fakadó használatba vételi jogot nem jegyezheti be a PTI, illetve azt törlik. Akkor mindkét fél a saját győzelmeként élte meg a kúriai jogértelmezést: az intézet szerint akkor ők továbbra is maradhatanak a Kúria épületében, míg az állam jogi képviselője úgy látta, nem örökbérleti, hanem haszonkölcsön szerződés van érvényben, ezt pedig az állam akármikor felmondhatja. Ez az akármikor most jött el tehát.

Az állam és Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) képviseletében Varga István ügyvéd írta meg a felszólítást, az egy hónap alatt az intézetnek az összes ingóságát el kellene szállítania – ez 120 ezer könyvet és 1500 folyóméternyi iratanyagot, újságokat jelent. Az MNV nem ajánlott fel semmilyen kompenzációt, helyiséget, pénzt cserébe.

Földes György, a PTI igazgatója azt mondja a hvg.hu-nak, ők nem fogadják el azt, hogy ez a jogviszony haszonkölcsön szerződés lenne, a Kúria annyitmondott, ez ahhoz hasonló, de atipikus jogviszony. Ami azt jelenti, hogy nem ugyanolyan. Az intézet nem fogadja el a felmondást, és cinikusnak is tartja, ráadásul az állam hat éve megvette a gyűjtemény egy részét, és a mai napig nem vitte el. "Megvédjük az igazunkat", mondja Földes, a PTI további jogi lépéseket tesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alaptörvény-ellenes a nemváltoztatás ellehetetlenítése a Miskolci Törvényszék szerint

Alaptörvény-ellenes a nemváltoztatás ellehetetlenítése a Miskolci Törvényszék szerint

855 lóerős lett a legdurvább Mercedes C-osztály

855 lóerős lett a legdurvább Mercedes C-osztály

Újabb öt évig a Főtaxi marad a reptéri szolgáltató

Újabb öt évig a Főtaxi marad a reptéri szolgáltató