szerző:
Tetszett a cikk?

A magyar miniszterelnök megelőlegezte a balkáni ország névváltoztatását, pedig az még messze nem végleges.

A Magyar Közlönyben gyakran jelennek meg olyan miniszterelnöki határozatok, amelyekben Orbán Viktor felhatalmazza a külügyminisztert valamilyen nemzetközi szerződés szövegének véglegesítésére. A hivatalos lap pénteki számában megjelent döntés címe azonban meglepő: "az Észak-Macedóniának az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez való csatlakozásáról szóló Jegyzőkönyv szövegének végleges megállapítására" szól a felhatalmazás,

holott az országnak még nem ez a neve.

Eddig ugyanis csak a macedón parlament fogadta el a névváltoztatást, csekély többséggel, a bűncselekmények miatt elítélt, majd megszökött és Magyarországon menedéket kapott Nikola Gruevszki volt pártja néhány képviselőjének megnyerésével.

De a másik szerződő fél még nem tart itt: az északi szomszédjának névváltoztatását évtizedek óta követelő Görögországban az ügy miatt felbomlott a kormánykoalíció, és bár Ciprasz miniszterelnök egyetlen szavazatnyi többséggel megnyerte a bizalmi szavazást, ezután magát a Macedóniával kötött szerződést is ratifikálni kellene az athéni parlamentben, és egyáltalán nem biztos, hogy ez sikerül.

Ha igen, akkor is csak a ratifikációs okmányok kicserélése után válik érvényessé a szerződés és a névváltoztatás, és ennek révén akkor szűnik meg Görögország tiltakozása (Észak-)Macedónia NATO-belépése ellen.

Vagyis a magyar kormányfő egy kicsit előreszaladt, de a Gruevszki-ügy miatt neheztelő jelenlegi szkopjei miniszterelnöknek, a szocialista Zoran Zaevnek bizonyára jól esik a gesztus.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkapta a koronavírust a maszkviselést elutasító mexikói elnök, Lopez Obrador

Elkapta a koronavírust a maszkviselést elutasító mexikói elnök, Lopez Obrador

Elektromos autóval már nem kell betartani Ausztriában egy sebességkorlátozást

Elektromos autóval már nem kell betartani Ausztriában egy sebességkorlátozást

Guardiolához hasonlította Dárdait Matthäus

Guardiolához hasonlította Dárdait Matthäus