szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több politikus a szólásszabadsághoz fűződő emberi jogainak sérelme miatt fordult a bírósághoz. A beérkezett panaszokat gyorsan regisztrálták Strasburgban, jogi képviselőjük, Karsai Dániel szerint ez azt jelentheti, hogy megfontolásra érdemesnek tartják a bennük foglaltakat.

A keresetek befogadásáról Karsai Dániel tájékoztatta az Indexet.

Az eseményeket követő napokban a december 16-17-én az épületben járt vagy ott éjszakázott 17 politikus közül 13-an nyújtottak be keresetet az Emberi Jogok Európai Bíróságán. Az ügyvéd a lapnak azt mondta: nemcsak arra van még idő, hogy a Strasbourgban összevont indítványhoz további, a közmédia székházában nyilatkozati lehetőséget nem kapott ellenzéki országgyűlési képviselők csatlakozzanak az indítványhoz saját panaszukkal, de az ügyet további jogsérelmeket firtató panaszokkal is kiegészíthetik, miután a magyar nyomozati szervek elutasították az érintettek mentelmi jogainak sérelmére, illetve hivatalos személy elleni erőszak miatt tett bejelentéseit.

Eddig ismeretlen felvétel arról, hogyan rángatták végig Hadházyt a zárt MTVA-folyosón

Két kamerával is rögzítették, ahogy Hadházy Ákos parlamenti képviselőt a biztonsági emberek kidobják az MTVA Kunigunda utcai székházából. Az út egy részén a képviselők sem tudták követni társukat, ám most a zárt folyosóról származó képsorok a hvg.hu birtokába jutottak.

Az eljárás független a hazai büntetőeljárásoktól.

Ahogy korábban megírtuk, a feljelentést, amelyet a képviselők tettek, a Központi Nyomozó Főügyészség elutasította, és jogosnak mondta ki a velük szemben alkalmazott erőszakot a székházban. Emelett nyomozást rendelt el ismeretlen tettesek ellen "a közérdekű üzem működése megzavarása bűntettének kísérlete és más bűncselekmények gyanúja miatt".

A jogász szerint a képviselők a feljelentés elutasítása ellen panasszal élhetnek az ügyészségen, továbbá pótmagánvádlóként léphetnek fel a panaszt elutasító ügyészségnél vádindítványt benyújtva. Ha viszont már minden magyarországi jogorvoslatot kimerítettek, úgy akár további strasbourgi panasszal, azaz decemberi beadványuk kiegészítésével is kárpótlást kérhetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vége a találgatásoknak: Banksy elismerte, hogy ő készítette a nottinghami házfalon feltűnt graffitit

Vége a találgatásoknak: Banksy elismerte, hogy ő készítette a nottinghami házfalon feltűnt graffitit

Erről tudjon, mielőtt kivetetné a gyerek manduláját

Erről tudjon, mielőtt kivetetné a gyerek manduláját

Varga Mihály megerősítette, nem indul egyéniben a 2022-es választáson

Varga Mihály megerősítette, nem indul egyéniben a 2022-es választáson