szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezt üzente Szél Bernadett az MTA és a Corvinus átalakításán dolgozó Palkovicsnak, aki a parlamentben vázolta fel, miért jó, ha a Corvinus alapítványi tulajdonba kerül, de az ülés felénél lelépett. A szerény számban megjelent fideszes képviselők a napirend előtti vita során folyamatosan a migrációról beszéltek és elmúltnyolcéveztek, az ellenzékiek pedig a végsőkig a túlóratörvényt emlegették. Volt néhány figyelmeztetés, de büntetés nem.

Varju László, a DK képviselője szólalt fel elsőként a parlament keddi vitanapján a napirend előtti felszólalások során. A DK-s politikus hosszan beszélt a túlóratörvényről, szerinte ez is mutatja, hogy a kormány hiába mondja, nem a magyar emberek érdekeit képviseli.

Megköszönhették volna nekünk, hogy szóltunk a nép nevében, hogy a túlóratörvény rossz a magyar embereknek, ehhez képest ránk küldték a biztonsági őröket,

utalt Varju az MTVA-székházban történtekre. A Varju mellett ülő Ungár Péter a beszéd közben gúnyosan mosolygott és forgatta tekintetét.

Ungár Péter és Varju László
©

Bodó Sándor fideszes képviselő Varjunak adott válaszában erre annyit reagált: a gazdaság teljesítménye az önök kormányzásának idejével ellentétben évről évre jobb. De konkrétumokat nem említett.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az egészségügyben történő fejlesztésekről beszélt. Azt mondta: minden elismerést megérdemelnek az ápolók. A Fidesz-kormány emelte a bérüket, támogatja az egészségügyi pálya újra vonzóvá tételét, új ápolóknak szóló képzési programokat is indítottak - míg "az előző kormány csak elüzletiesítette az egészségügyet".

Rétvári természetesen az egészségügy kapcsán is elő tudta hozni a migrációt. Azt mondta:

a betegségek, mint például a kanyaró két helyen terjed újra Európában: az elmaradott Balkánon kívül Franciaországban és Olaszországban, ahova sok bevándorló érkezik.

Varga László szocialista képviselő visszatért a túlóratörvényre, azt mondta: az éjszaka leple alatt, éjjel fél 3-kor módosította a sztrájktörvényt a Fidesz. Ezzel ellehetetlenítette a sztrájkolást, és szembeköpte a magyar munkavállalókat.

Reakciójában a fideszes Dömötör Csaba azt mondta: ismét bebizonyosodott, hogy mi a baj az MSZP-vel: az ellenzéki képviselők a minap elmentek egy olyan gyárhoz, ahol nem is alkalmazzák a túlóratörvényt, majd ismét arrogáns módon lebegtették képviselői igazolványukat.

Míg Dömötör Csaba beszélt, Tállai András volt NAV-elnök, aki hétfőn egy értelmetlen szelfit lőtt a parlamentben, most unottan a telefonját nyomkodta:

Dömötör Csaba beszél, Tállai András telefont nyomkod
©

Vadait figyelmeztették

Dömötör beszélt arról is, hogy a baloldal összefogott a korábban antiszemiutának nevezett Jobbikkal is, külön megemlítve Vadai Ágnest, aki sárga csillagot tűzött ki korábban. Vadai Ágnes ekkor felháborodottan ordibálni kezdett (nem érteni, hogy mit), ezért a fideszes Jakab István levezető elnök figyelmeztetésben részesítette.

A következő felszólaló a fideszes Böröcz László volt, aki arról beszélt, hogy az ÁSZ mennyi büntetést szabott ki az egyes ellenzéki pártokra, illetve hogy Demeter Mártát kizárták a nemzetbiztonsági bizottságból. Erre az ellenzéki táborban ismét felháborodás, zúgolódás, és bekiablálás alakult ki, mire a levezető elnök ismét közbeszólt: 

mielőtt még nagyon elragadtatnák magukat, tájékoztatom önöket, hogy az országgyűlés épületében vannak!

Böröcz ezután folytatta: a világ több pontján támadták be a családvédelmi akciótervet, de történetesen pont azok, akik több bevándorlást szeretnének. Mint fideszes felszólalótársai, ő is megemlítette Timmermanst, mint a baloldali pártok "örökös szövetségesét".

Palkovics a Corvinusról beszélt

A napirend előtti felszólalások - az ellenzéki képviselők felháborodásával járó - lezárása után az első napirendi kérdésben Palkovics László innovációs miniszter kapott szót. A napirendi kiírásnak megfelelően a miniszter a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány létrehozásáról beszélt, amely a Budapesti Corvinus Egyetemet tulajdonló entitás lesz.

Palkovics hosszan és patetikusan beszélt az oktatás versenyképességének növelésének fontosságáról, de a korábban a BCE átalakításáról már a médiában megjelent híreken túl további konkrétumokat nem említett.

Annyit mondott: a kormány a Corvinust választotta ki először, hogy kipróbálja az új modellt, amelyben más intézmények is működhetnének. Várakozásai szerint az átalakítás nagyobb autonómiát garantál majd az egyetemnek.

Az MSZP-s Hiller István felszólalásában elismerte, Palkovics felszólalásában tényeket említett, "következzen tehát tőlem is néhány tényállítás".

Tényállítás, hogy a magyar oktatás 2010 óta a számok nyelvén is kifejezhetően minden mutatóban zuhan, a szakképzés színvonala is zuhan, és ezt mutatják a fideszesek által készített háttértanulmányok is, nem véletlen, hogy ismét hozzányúlnak.

Hiller István azt is felvetette: amennyiben tényleg fontos a kormány számára a Corvinus átalakítása, és a jelenleg belengetett modell, hogy lehet az, hogy a felsőoktatási államtitkár nincs is itt az ülésen.

"A Fidesz forradalmasította a lopást"

Arató Gergely, a DK képviselője következett ezután, azzal kezdte: a Fidesz óriásplakátokon hirdeti ismét a kormány szédületes sikereit, a legnagyobb siker azonban kimaradt: "hogy egyedülálló módon forradalmasította Fidesz a fehérgalléros bűnözés térnyerését. Az előttünk áló törvényjavaslat sem szól ugyanis másról, mint az egész felsőoktatás elrablásáról". Arató hozzátette: a Fidesz célja, hogy a Corvinus elveszítse az állami, közszolgálati mivoltát.

Ezután felszólalásában (noha oktatási témában kellene, hogy szóljon) ismét a túlóratörvény került szóba, azaz hogy "a kormány kiszipolyozza a magyar munkavállalókat".

Ungár: sok fideszessel együtt a CEU-n végeztem

Arató után az LMP vezérszónoka, Ungár Péter következett. Felszólalását azzal kezdte: "sok fideszessel egyetemben a CEU-n végeztem", amely noha nem közpénzből működik, mégis jól szerepel a nemzetközi statisztikákban, ellentétben a Corvinusszal, mely Ungár szerint eddig is az elitképzés része volt, de a nemzetközi statisztikák kimutatásában ez mégsem látszott.

Ungár Péter
©

Ungár Péter szerint az új törvény egy neoliberális törvény, amely a Corvinust még inkább az elitképzés színhelyévé fogja tenni. Azt is hozzátette, a Fidesz igenis bevezette a tandíjat, és a Corvinust is igenis tandíjjal próbálják még versenyképesebbé tenni.

Palkovics: Eddig az volt a Corvinusszal a baj, hogy állami

Palkovics László miniszter a felvetésekre úgy reagált: korábban mindig az képezte kritikák tárgyát, hogy a Corvinusra, mint állami egyetemre "még milyen béklyókat aggat az állam", most, hogy ki akarják szabadítani a Corvinust az állami kötöttségek alól, most pedig éppen ezért érik őket kritikák. Azzal folytatta:

remélem, a képviselők nem gondolják azt komolyan problémának, hogyha több külföldi hallgató érkezik majd a Corvinusra.

Palkovics arra a felvetésre is reagált, hogy míg a Corvinusra rengeteget költenek, mi lesz a többi egyetemmel. Felsorolt néhány másik intézményt (Debreceni Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, állatorvostudományi egyetem), melyek elmondása szerint rengeteg forrást kaptak fejlesztésre, "tessék megkérdezni ezen egyetemek menedzsmentjét".

Palkovics eloszlatta az egyetem fizetőssé válására vonatkozó vádakat is: eddig is csak a hallgatók egy része fizetett, ezután is csak egy része fog, annyi változik, hogy a többiek nem állami, hanem alapítványi ösztöndíjat kapnak. És az jó is, hogyha vannak fizetős hallgatók - szögezte le a miniszter.

Palkovics azt is elmondta, "a Corvinus ügye csak egy pilot-projekt, nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a jövőben is folytatni kívánjuk ennek a modellnek a kiterjesztését más intézményekre".

Palkovics felszólalása után megindult a bezzegország-háború: Arató Gergely DK-s képviselő az oktatásban a világ élvonalában helyet foglaló Szingapúrt hozta fel példának, ahol állami tulajdonban vannak az egyetemek, mire Pósán László fideszes politikus vágott vissza azzal, hogy a baloldali politikusok számára rendszeresen pozitív példaként kerül elő az oktatásban Finnország, de ott éppen a Corvinushoz hasonló alapítványi tulajdonban vannak az egyetemek.

Szél Bernadett: A NER-ben nem lehetnék a BCE hallgatója

Szél Bernadett független képviselő volt a következő felszólaló, azt mondta: megtisztelő egyetemi tanárok után megszólalni, mint például Mellár Tamás - bár ezt a sort megtörte néhány KDNP-s propagandista. De szerinte ha ő a NER-ben született volna, és próbált volna a Corvinus hallgatója lenni, nem kerülne be.

Szél Bernadett
©

Szél Bernadett azzal folytatta:

az pedig elég nagy probléma, hogyha valakinek az MTA elnökével támad vitája, ez a vita pedig Lovász László és Orbán Viktor között zajlik jelenleg is.

"De most már látom, hogy Palkovics miniszter úr sincs már itt, úgyhogy megyek én is, viszontlátásra" - ezzel zárta felszólalását Szél.

Tordai: a Fideszt csak a hatalom bebetonozása és a pénz ellopása érdekli

A következő felszólaló Tordai Bence volt, úgy kezdte:

egykori Corvinusos hallgatóként szeretnék néhány másodperces néma felállással adózni volt egyetememért, merthogy az ebben a formájában meg fog szűnni létezni.

Úgy folytatta, a Fideszt két dolog vezérli: a hatalom, amelyet be kell betonozni, meg a pénz, amelyet potenciálisan el lehet lopni. Mindennek pedig útjában áll az oktatás, ahogy a tudomány is, hiszen a hatalom megtartásának ellensége a tudás.

Az pedig eddig is mindig bebizonyosodott, hogy minden egyes alapítványi tulajdon mennyiben maradt független - papíron valóban az, de előbb-utóbb mindig fideszes pártkatonák kerültek minden fontos pozícióba.

A következő felszólaló Varga-Damm Andrea, a Jobbik politikusa volt, azt mondta:

amikor az ember valamit át akar alakítani, először is felteszi a kérdést, hogy át kell-e.

És a Corvinus a jobbikos politikus megítélése szerint nem igényel átalakítást ahhoz, hogy jól működjön, lenne rá elég állami forrás, amennyiben nem lopná és herdálná el a közpénzt a kormány - teszi hozzá.

Varga-Damm Andrea és a fideszes Hoppál Péter között elkezdődött egy kis üzengetés, amire Jakab István levezető elnök közbelépett, és mindkettőjüket figyelmeztette.

A DK-s Gréczy Zsolt felszólalásában azt mondta:

Nem tudom, az önök gyerekei jelentkeztek-e mostanában gimnáziumokba, de a gyerekek szederjes arcú rettegéssel jönnek haza a felvételikről, a szülők pedig lábon hordják ki a szívrohamot, ilyen lett az oktatási rendszer. És ez az önök bűne!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Úgy tűnik, ugyanakkor lesz a nyár összes zenei fesztiválja

Úgy tűnik, ugyanakkor lesz a nyár összes zenei fesztiválja

Minden este koncert online, a nyárköszöntés jegyében

Minden este koncert online, a nyárköszöntés jegyében

Cate Blanchett megvágta a fejét láncfűrésszel

Cate Blanchett megvágta a fejét láncfűrésszel