szerző:
hvg.hu

Továbbra is a túlóratörvény ellen tiltakozik az ellenzék: hétfőn a Suzuki-gyárhoz vonultak, hogy tárgyaljanak a cég vezetésével. Nem jártak sikerrel, így azt ígérték, visszatérnek.

A hvg.hu élője Esztergomból

1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

Kedden bemennek a Parlamentbe

Az ellenzéki képviselők - a jelenlegi megállapodás alapján kedden bemennek a Parlamentbe, elmondják a napirend előtti felszólalásokat és vezérszónokok is lesznek a törvényjavaslatok tárgyalásánál. Úgy tudjuk, leginkább a rabszolgatörvényről fognak beszélni.

Esztergomban beszéltünk több parlamenti képviselővel, akik arról beszéltek, a parlamenti munka is fontos, Tordai Bence szerint "hibrid ellenállásra" készülnek, Varju László pedig annyit árult el, a rendelkezésre álló keretet kihasználva sokat akarnak beszélni.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel munkatársunknak azt mondta, hazafelé még egyeztetik a pontos forgatókönyvet holnapra.

Percről percre tudósításunkat ezzel lezárjuk.

A napnak ezzel vége

Az ellenzéki képviselők hazamennek.

Ez így nem működik

Önbeismerés volt a Suzuki részéről, amit történt - mondja Szél Bernadett. Rájuk vágták az ajtót tárgyalás helyett, ez így nem működik, sem Európában, sem Magyarországon.

Út kezdetén vagyunk, ahol tovább kell menni az egész ellenzéknek, hogy a munkavállalóknak legyen valós képviselete a gyárakban és a Parlamentben.

Szél azt mondja, kiment hozzájuk egy dolgozó, hogy megköszönje, ott vannak.  Azt is mondta, ha kirúgják, elmegy Németországba dolgozni. Nem a magunk szórakozására jöttünk, emberek vannak mögöttünk, akik számítanak ránk - indokolja Szél, miért mentek Esztergomba. "Ez a történet kezdete, most már a Suzukival eggyel több dolgunk van, mint előtte."

Csárdi Antal (LMP) szerint nem lehet elvenni a jogot a magyar munkavállalóktól, hogy szakszervezetet alapítson. Aki ezt teszi, annak nincs helye a magyar gazdaságban.

Újabb jelzők

Szabó Tímea szerint elképesztő, ami történt, hogy csak egy kommunikációs vezetőt küldött ki a vezetés. Üzeni a vezetésnek, hogy mi itt 3 millió magyar ember érdekeit képviseljük, de nem csak az ellenzéki szavazók érdeke, hogy ne éhbérért dolgozzanak az emberek. Az ellenzéki képviselők nem hagyják annyiban, közösen újra megkeresik a vezetőt, addig harcolnak, míg le nem ül velük az igazgató, hogy miért rúgta ki az embert, aki szakszervezetet akar, hogyan gondolja a rabszolgatörvény bevezetését, miért dolgoztatja ott éhbérért az embereket.

Varga László is tiltakozik

Varga László (MSZP) szerint felháborító, ami itt történt, ez egy régi folyamat eredménye. Beszélt arról, hogy a Fidesz 2011-ben módosította a sztrájktörvényt, a munkavállalók jogosítványait 2012-ben szűkítette, majd tavaly év végén eljutottunk a rabszolgatörvényhez.

A mai napnak lesz folytatása. Közös ellenzéki fellépést ígér.

Nem mindegy, milyen a gyár híre

Gréczy Zsolt (DK) szerint több mint kínos, ami történt, nem mindegy, hogy mi a gyár híre: ha egy 14 éve ott dolgozó ember kirúgnak, rendkívül kínos. "Simán előfordulhat a rabszolgatörvény bevezetése." A magyar munkavállalóknak joguk van szakszerveztet alapítani - teszi hozzá. Elfogadhatatlan, ami történt, két képviselő mehetett volna be, végül ha kettő nem elég, nem mehet be senki.

Ő már az EP-választást is belekeveri a sajtótájékoztatójába. Gréczy szerint vissza kell még menni Esztergomba, hogy beszéljenek a gyár vezetőivel.

A kormány a rabszolgatörvény mellett tette le a voksát

Jakab Péter (Jobbik) azt mondja, kiderült, hogy a Suzuki a Fidesz stratégiai partnere és nem a magyar dolgozóké. Tájékoztatást akartak a helyzetről a cégvezetéstől, a többi között az, hogy rúghatnak ki azért valakit, mert szakszervezetet akart létrehozni. Szerinte a kormány az olcsósággal akarnak versenyezni a befektetőkért. Elmondja kifogásait a "rabszolgatörvény" ellen. Béreket kell emelni, nem kizsigerelni a dolgozókat. Tárgyalja újra a Suzuki a stratégiai megállapodást a Suzukival.

Nem engedik be a képviselőket

A kommunikációs igazgató újra elmondja, hogy nem vezetik be a 400 órás túlórát, viszont az ellenzékieket nem engedik be. Szabó Tímea és a többi ellenzéki képviselő leállt vitatkozni, de hiába. A kommunikációs igazgató sarkon fordult és elment.

Kiküldik a képviselőket

A biztonsági szolgálat egyik embere kijjebb küldte az ellenzéki politikusokat, egészen a tábláig, ahol a sajtótájékoztatót tartották. Már az is a gyár területén belül van, mert átlépték a behajtást tiltó láncot.
1 2 3 4 5 6

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Gyalogátkelőn sodort el egy autó egy kislányt

Gyalogátkelőn sodort el egy autó egy kislányt

A demográfusokat is megdöbbentették az új hazai csecsemőhalálozási adatok

A demográfusokat is megdöbbentették az új hazai csecsemőhalálozási adatok

Egy házépítő cég máris rárepült a kormány népesedési programjára

Egy házépítő cég máris rárepült a kormány népesedési programjára

Ösztöke, katószeme, pemet, langalló…

Ösztöke, katószeme, pemet, langalló…

Súlyos ütközés és bírósági úgy lett a vége a vakmerő előzésnek

Súlyos ütközés és bírósági úgy lett a vége a vakmerő előzésnek

Továbbra sem tudni, mivel mérgezték meg a Berlusconi ellen tanúskodó modellt

Továbbra sem tudni, mivel mérgezték meg a Berlusconi ellen tanúskodó modellt