szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A migrációs ügyekben illetékes biztos publikálta válaszait azokra a kérdésekre, amelyeket a fideszes EP-képviselő tett fel neki a menekülteknek adott bankkártyákról.

A múlt év végén a kormányzat a "migránsoknak" adott névtelen bankkártyákkal próbálta tematizálni a közvéleményt, a miniszterelnök is hosszan beszélt erről az egyik november végi, a Kossuth rádiónak adott pénteki interjúban. Egy nappal korábban Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője írásbeli kérdéseket küldött az Európai Bizottságnak.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő most arra hívta fel a figyelmet, hogy az unió migrációs ügyekben illetékes biztosának, Dmitrisz Avramopulosznak a válaszai azóta megérkeztek, és nyilvánosan is elérhetők, a magyar kormány azonban nem tette közzé őket. A politikus szerint "nyilván azért, mert nem passzol az épp bedurrantott Európa-ellenes kampányuk szövegéhez".

Nem is anonim a kormány által sérelmezett anonim bankkártya

Az ENSZ által a menekülteknek névtelen bankkártyákon adott pénzbeli segítség valójában szigorúan ellenőrzött.

Avramopulosz írásbeli válaszában az olvasható, hogy az Európai Bizottság készpénztámogatási programok végrehajtása céljából finanszírozást nyújt humanitárius partnereinek számos országban, többek között Törökországban, Jordániában, Libanonban és Görögországban, ahová a szíriai polgárháború miatt lakóhelyét elhagyni kényszerült legtöbb kedvezményezett menekült.

Görögországban a humanitárius készpénztámogatást előre meghatározott összeggel feltöltött készpénzkártyák formájában nyújtják elismert menedékkérők és nemzetközi védelemben részesülő személyek számára, főszabály szerint legfeljebb hat hónapos időszakra, a programot központilag koordináló görög migrációpolitikai minisztérium által meghatározott feltételekkel.

Az Egyesült Nemzetek menekültügyi főbiztosa (UNHCR) két másik nemzetközi humanitárius szervezettel – a katolikus segélyszolgálattal és a Vöröskereszt Nemzetközi Szövetségével – együttműködve hajtja végre a programot, amely az uniós joggal összhangban biztosítja a menedékkérők számára a befogadás anyagi feltételeit, az alapvető szükségleteik méltó, legális és hatékony módon történő kielégítése céljából.

Névtelen migránskártyák: a kormány már a kérdésekkel félrevezet

Névtelen kártyákra kapnak pénzt a migránsok; ez nemzetbiztonsági kockázatot jelent; ezzel a terrorizmust finanszírozzák - így dörögnek már napok óta a kormánypolitikusok, élükön Orbán Viktorral. A helyzet azonban teljesen más, és ezt pontosan tudják a kormányban is.

A program keretében több mint 90 ezer kedvezményezett kapott havi rendszerességgel, az egyes családok összetételének megfelelően előre meghatározott összegű készpénztámogatást, amely Görögország szociális szolidaritási jövedelméhez igazodik. A kártyákat csak közvetlenül az UNHCR és végrehajtó partnerei tölthetik fel. A 2016–2018-as programozási időszak során a Bizottság mintegy 122 millió eurót különített el a görögországi kedvezményezettek számára nyújtott többcélú készpénztámogatásra.

A kártyákon egy szám található, amely a programban részt vevő kedvezményezett személyazonosságára vonatkozik. A kártyatulajdonos személyazonosságát fizikai vizsgálattal havonta ellenőrzik. Bármilyen visszaélés vagy hamis személyazonosság esetén a kártyát letiltják. A kártyákat kizárólag Görögországban lehet használni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ránki Fülöp: Többnyire nem korszakok, hanem egyes zeneszerzők egyes művei érdekelnek

Ránki Fülöp: Többnyire nem korszakok, hanem egyes zeneszerzők egyes művei érdekelnek

Húzódik a rasszista kijelentései miatt bepanaszolt szegedi professzor ügye

Húzódik a rasszista kijelentései miatt bepanaszolt szegedi professzor ügye

Új ár-érték bajnok mobil Magyarországon – kipróbáltuk a Realme 8 Prót

Új ár-érték bajnok mobil Magyarországon – kipróbáltuk a Realme 8 Prót