Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Névtelen kártyákra kapnak pénzt a migránsok; ez nemzetbiztonsági kockázatot jelent; ezzel a terrorizmust finanszírozzák - így dörögnek már napok óta a kormánypolitikusok, élükön Orbán Viktorral. A helyzet azonban teljesen más, és ezt pontosan tudják a kormányban is.

Még a saját bevallása szerint viharvert veterán Orbán Viktort is meglepte - legalábbis pénteki rádióinterjúja szerint - a kormánypárti médiában ezerrel pörgő "botrány", a névtelen migránskártyák ügye. Németh Szilárd még sötétebben látja a dolgot: szerinte súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek ezek a kártyák, sem név, sem azonosító nincs rajtuk, sőt azt is tudni véli, 60-70 millió eurót költ erre valaki. Merthogy „Soros nem mondott le arról, hogy a migránsok legfőbb támogatója és a migránsok Európába áramoltatásának legfőbb szervezője legyen és a magánvagyonából úgy értsék, hogy a spekulációból származó haszonból finanszírozza Európa tönkretételét.” 

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án.
©

Illetve azzal is gondja van, hogy "nem beazonosítható egy ilyen migránskártya, gondoljuk át, hogy mit művelhetnek ezzel a bűnözők. Akár terroristákat is lehet ezekkel finanszírozni. Ki utal erre pénzeket? Milyen alapon? Milyen jogon és mennyit?”

Soltész Miklós KDNP-képviselő is azt mondta a parlamentben: korlátlanul adnak oda ilyen kártyákat olyan fiatalembereknek, akiknek semmi keresnivalójuk az EU-ban.

A kormány láthatóan még soha nem ijedt meg ennyire egy olyan jelenségtől, amiről tudomása van, amelyik évek óta létezik, teljesen nyilvános, és jelenleg csak Görögországban működik.

Orbán tovább kavarta a rejtélyt: nem lehet tudni, honnan veszik fel a pénzt; teljesen szembemegy a dolog a pénzmosás elleni harccal. És azt is megígérte péntek reggeli Kossuth rádiós interjújában, "én dolgozom azért ezen", és a Fidesz EP-képviselői kérdésekkel ostromolják az Európai Bizottságot, hogy kiderüljön minden erről az ármánykodásról, amely keretében az EB névtelen bankkártyákat osztogat azoknak, akik bűnözővé és terroristákká válnak.

De ostrom gyanánt elég a számítógép keresőjébe beírni a Greece Cash Alliance szavakat, máris fény derül az "összesküvés" minden részletére:

 • nem névtelenek a kártyák
 • nem migránsok kapják, hanem elismert menekültek vagy menedékkérők
 • nem áll mögötte bankszámla, azaz kívülről nem lehet rá utalni, csak az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és a partnerszervezetek tehetnek rá pénzt
 • világszerte évek óta működik ez a rendszer
©

De mi is ez a program?

Szó sincs migránskártyákról, mondja a hvg.hu megkeresésére az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az UNHC. Ők is azt hangsúlyozzák, hogy kártyát csak elismert menekültek vagy menedékkérők kaphatnak. A görögországi projektben azok vehetnek részt, akik 2015. január 1-je után érkeztek Európába, elmúltak 18 évesek (családok esetén a családfő), és szigorúan beazonosították őket, azaz szó sincs névtelen, biankó bankkártyákról. A bankkártya felhasználásának feltétele, hogy a használójának Görögországban kell maradnia, ha elhagyja az országot, nemcsak hogy nem tudja a kártyát használni külföldön, hanem az egy jelzést is küld az UNHCR-nek a próbálkozásról. A tulajdonosok kötelesek megjelenni egy helyi irodában épp azért, hogy bizonyítsák, nem hagyták el az országot. Ha nem jelennek meg, nincs több utalás.

A kártya tehát épp az illegális mozgást próbálja csökkenteni.

Ez a cash based assistance vagy cash based intervention nevű támogatási forma sok helyen, évek óta működik a világ válságzónáiban. Mennyi pénzt kaphatnak a háborúk, politikai üldözés vagy természeti katasztrófák elől menekültek? Ez mindig a helyi önkormányzatokkal és hatóságokkal egyeztetve alakul ki. Görögországban a bevándorlásügyi minisztérium és az önkormányzatokkal lefolytatott egyeztetésekből a következő összegek jöttek ki:

 • Ha egy egyedülálló menekült olyan táborban, szálláson van, ahol kap enni, maximum havi 90 eurót kap
 • Ha nem kap enni, tehát erről is neki kell gondoskodnia, maximum havi 150 eurót, azaz 46-47 ezer forintot
 • Családok többet kapnak, de a maximális pénz, amit egy ötfős vagy annál nagyobb család kaphat 550 euró havonta; ennyit kapnak akkor is, ha tíz gyerekük van

Csoda-e, ha Nikola Gruevszki nem ezt a megoldást választotta?

Miért jó ez a megoldás?

 • Nem kell repülőkkel, teherautókkal messziről odahordani az élelmiszert, hanem ott helyben beszerezhető
 • Nem fűtött irodákban, ezer kilométerekkel odébb dolgozó ügyintézők döntik el, mire is van szükségük a menekülteknek Bangladesben, Szíriában, Jordániában
 • A menekültek támogatják a helyi ipart, helyi termelőket
 • Maguk döntik el, mire költik a pénzt, nem pedig egy teherautó platójáról kapják meg az esetleg neki nem is szükséges adományt, amiből aztán kialakul egy feketekereskedelem
 • Az elmaradó szállítási költségeken dollármilliókat spórol az ENSZ
 • Környezettudatosság szempontjából is ez a jobb megoldás
 • A menekültek földrajzilag is közelebb maradnak a hazájukhoz

A kormány persze rögtön Sorost látta a háttérben. Az UNHCR-nek ezzel kapcsolatban sincsenek jó hírei: egy Soros-szervezet sem vesz részt ebben a görögországi projektben. Az UNHCR partnerszervezetei olyan nemzetközi szervezetek, mint a Vöröskereszt, a keresztény Catholic Rescue Service, a Samarithan Purse, a Mercy Corps. A pénz jelentős részét az Európai Unió adja, 2018-ban eddig 52 millió euró ment el eddig a projektre, de hogy mennyi lesz az év végéig, azt nehéz megmondani, mert a jogosultak köre folyamatosan változik. Egyrészt kikerülnek menekültek, továbbmennek, és akkor már nem használják, nem használhatják, nem kapnak rá több pénzt. Van, aki visszamegy, és van, aki munkát szerez, mert Görögországban a legegyszerűbb munkával is jóval többet lehet keresni, mint havi 90 euró.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rá sem lehet majd ismerni a ferihegyi gyorsforgalmira

Rá sem lehet majd ismerni a ferihegyi gyorsforgalmira

Az alapkamat nem változott, a jegybank magyarázatán múlik a forint árfolyama

Az alapkamat nem változott, a jegybank magyarázatán múlik a forint árfolyama

Sokakban a járvány idején tudatosult, hogy a munkahelyük nem jól bánik velük

Sokakban a járvány idején tudatosult, hogy a munkahelyük nem jól bánik velük