szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már 10 párt kérte a Fidesz kizárását az Európai Néppártból.

Egy kis bolgár párt is a Fidesz kizárását követeli a Európai Néppártból (EPP) – számoltak be bolgár lapok hétfőn.

Mint írják, az Európai Néppárthoz tartozó Demokraták az Erős Bulgáriáért (DSB) is levelet írt az EPP vezetésének, amelyben a Fidesz kizárását kérik.

A DSB az egyike a Néppárthoz tartozó négy bolgár pártnak, a szervezet pedig az EPP-elnök Joseph Daulnak írt levelében azt írta, Orbán egy olyan politikai trendnek lett a vezetője, amely populistákat és autoriter nacionalistákat egyesít Európa egysége és a közös európai politika ellen.

A bolgár lapok emlékeztetnek rá, hogy a levél azért sem meglepő, mert a DSB egyetlen európai parlamenti képviselője tavaly szeptemberben a Magyarország elleni 7-es cikkely szerinti eljárás megindítására szavazott. A párt a közelgő EP-választásokon egyébként koalícióban indul, és várhatóan ismét egy helyet fog megszerezni az Európai Parlamentben.

Mint azt korábban megírtuk, a Néppárt szabályai szerint legalább öt országból legalább hét tagpárt kezdeményezheti egy párt kizárását a szövetségből, ez pénteken hivatalosan meg is lett, azóta azonban újabb pártok csatlakoztak a Fidesz kizárását követelőkhöz. A bolgár DSB-vel együtt már 10 párt kéri Orbánék kizárását: a flamand kereszténydemokraták (CD&V), a vallon konzervatív Humanista Demokratikus Centrum (CDH), a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt (CSV), a finn Nemzeti Koalíciós Párt (Kokoomus), a portugál Demokratikus és Szociális Centrum-Néppárt (CDS-PP), a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA), a svéd Kereszténydemokraták (KD), a svéd jobbközép Mérsékelt Párt (M) és a görög Új Demokrácia (ND).

A kizárás már az Európai Néppárt március 20-ai közgyűlésén téma lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mol Fehérvár–Reims 0-0, tizenegyesekkel 4-1

Mol Fehérvár–Reims 0-0, tizenegyesekkel 4-1

Kétezernél több kistelepülésnek jut szociális tüzelő

Kétezernél több kistelepülésnek jut szociális tüzelő

Megszólalt Pataky Attila a koronavírusról: „Nem kell annyira véleményeskedni”

Megszólalt Pataky Attila a koronavírusról: „Nem kell annyira véleményeskedni”