Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

A kormány akár két kézzel is öntheti a közpénzt, hogy segítse a Fidesz EP-kampányát, az Állami Számvevőszék akkor sem járna el, mert csak az országgyűlési választások kampánypénzeit ellenőrizheti. Az NVB pedig azért nem vizsgálja a tájékoztató brüsszelező plakát- és levélkampányt, mert, mint tegnap kiderült, ezt csak a hivatalos kampányidőszak idején teszi.

Nincs kampányidőszak, ezért nem foglalkozik a Nemzeti Választási Bizottság a tájékoztató kormányplakátokkal, szólt tegnap a testület közleménye. Eredetileg a DK fordult az NVB-hez azzal, hogy a kormány nem kampányolhat közpénzből. A reklámhadjárat tényét egyébként Szijjártó Péter és Orbán Viktor is elismerte interjúkban, ehhez képest a választási bizottság ahhoz tartotta magát, hogy a kampány csak 50 nappal a választás előtt kezdődik, azaz április 6-án.

A DK erre az esetre azt mondta, akkor ez nem más, mint milliárdos nagyságrendű tiltott pártfinanszírozás a Fidesznek. Megkérdeztük tehát az Állami Számvevőszéket, tervezi-e vizsgálni a tájékoztató kampányt mint tiltott pártfinanszírozási eszközt.

Az ÁSZ válaszában megismétli először is a sokszor felidézett passzust, hogy előre meghatározott, féléves ellenőrzési terv szerint halad az ellenőrzéseivel. Másrészt a pártok és jelölő szervezetek ellenőrzését végezheti csak el. A közpénzt kapó pártok ellenőrzését pedig kétévente végzi el. De még ez sem minden: "Felhívom a figyelmét továbbá, hogy az európai parlamenti választás kampánypénzeinek tekintetében az Állami Számvevőszéknek nincs ellenőrzési hatásköre. A pártokra, mint jelölő szervezetekre, illetve a kampánypénzek felhasználására vonatkozóan az ÁSZ kizárólag az országgyűlési választások tekintetében végezhet ellenőrzést a vonatkozó törvényi előírások szerint."

Az ÁSZ tehát ezt a választást és kampánypénzeit nem ellenőrizheti, a kormány fék nélkül tolhatja meg a Fidesz EP-kampányát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyarok majd kétharmada még mindig uniópárti

A magyarok majd kétharmada még mindig uniópárti

Bundabotrányos kapcsolat miatt távozhat két magyar focista Svédországból

Bundabotrányos kapcsolat miatt távozhat két magyar focista Svédországból

Valaki nem bírta kivárni a Microsoft Surface Duót, nyomtatott hát egyet

Valaki nem bírta kivárni a Microsoft Surface Duót, nyomtatott hát egyet