szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?

Ez már a tizedik ilyen eset.

Ismét a strasbourgi bíróságnak kellett közbeavatkoznia, augusztus óta ez a mostani már a tizedik olyan eset, hogy a magyar tranzitzónákban lévő menekülteknek nem adnak enni. Az emberi jogi bíróság sürgősségi rendeletet adott ki, hogy biztosítsanak ételt az afgán férfinak.

A magyar hatóságok most egy afgán menekülttől tagadták meg az ételt, aki veszélyeztetett terhes feleségével és három gyermekével együtt érkezett a tranzitzónába.

Néhány nappal ezelőtt írtunk egy korábbi éheztetésről. Március 18-án adtunk hírt arról, hogy egy anyától és nagykorú fiától tagadták meg az ételt két és fél napon át, csak azt ehették, amit a három kisebb gyerek meghagyott nekik. Az a kilencedik eset volt.

„Nyilvánvalóan ott valami nagyon rosszul alakul, ahol a strasbourgi bíróságnak kell figyelmeztetni az államot arra az elemi kötelességére, hogy az általa elzárt embereknek ételt kell adnia” – írták akkor. Februárban egy iraki család két felnőtt tagját hét napig éheztették a hatóságok, de korábban is többen nem kaptak enni a tranzitzónákban, mert a tavaly július elején életbe lépett új menekültügyi szabályozás szerint a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal nem köteles az első fokon elutasított, eljárás alatt álló menekülteknek az ellátásáról gondoskodni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!