szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csoportos létszámleépítéssel megválnak – a hírek szerint – a Hír Tv 190 fős stábjának 180 munkatársától. Reggel óta folyamatosan érkeznek a tavaly nyáron "visszafoglalt" tévé dolgozói a vezetőség irodájába.

Furcsa logikának tűnhet, hogy bár mától megszűnt az Echo Tv, mégis a Hír Tv gárdáját számolja fel a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány, mégis ez történik. Az Echo megszűnése valójában ugyanis azt jelenti, hogy az eddig a televízión futó műsorokra ráteszik a Hír Tv logóját, míg az utóbbi műsorai, híradója és gyakorlatilag a teljes stábja megszűnik.

©

Az operatőröktől a sminkeseken át a szerkesztőkig és vágókig mindenkit behívtak április elsején, ahol a csatorna vezérigazgatója, Répássy Bálint és a vezérigazgató-helyettes, Szikszai Péter arról tájékoztatja a dolgozókat, hogy érintettek a csoportos létszámleépítésben.

Liszkay Gábor és Szikszai Péter 2018. augusztusában a Hír tv szerkesztősége elött
©

Eszerint májusig elejéig még él a szerződésük, azután felmondási időre és végkielégítésre jogosultak, ki-ki a csatornánál eltöltött idő szerint.

A kirúgás tehát a műsor készítésben részt vevőket, riportereket és képernyősöket is érint. Jónás Sándor például 2005 óta volt a Hír Tv hírolvasója. A kirúgás körülményeiről sem ő, sem a többi kolléga nem mondott semmit, egyelőre szerződés köti őket, majd attól függően, hogy elfogadják-e a közös megegyezéses felmondást, továbbra is titoktartás kötelezi őket. Az egyik távozó munkatárs annyit mondott,

"Nem tudom, mihez kezdek, de az biztos, hogy a jó oldalon folytatom. Eddig is ott voltam, de a gyerek az gyerek, el kell tartani."

A Hír tv 2003-ban indult Magyarország első tematikus hír és hírháttér televíziójaként, és a kezdetektől fogva témaválasztásában és szerkesztésében olyan anyagokat sugárzott, amelyek többé-kevésbé az akkor ellenzékben lévő Fidesz politikájához illeszkedtek. Komoly szerepe volt a 2006-os események tálalásában. A 2010-es kormányváltás után, a tulajdonos, Simicska Lajos áldásával, előbb a kormányt támogató hangnemet ütött meg, majd 2015 februárjában, a G-nap után erősen kormánykritikus lett. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője épp az akkori Hír Tv kamerái előtt mondta el, mit gondol a pártvezetés a televízióról:

"A [Hír Tv] a polgári jobboldalé volt, nem pedig ilyen gazembereké, mint Simicska Lajos" – mondta.

 

A 2018-as választások után néhány hétig kellett csak várni, hogy előbb Simicska üzlettársához, Nyerges Zsolthoz (ezt mutatjuk a fenti videón), majd tőle Liszkay Gáborhoz, míg végül a kormánypárti sajtótermékeket összefogó KESMA kötelékébe kerüljön.

"Nincs szükségük ránk, mert árulóként tekintenek ránk, azért, mert nem hagytuk itt a tévét a G-nap után, de könyörgöm, hova mentünk volna? Az Echo Tv akkor még alig létezett. Azt várták, hogy kiugrunk a semmibe?" – mondta az egyik dolgozó hétfőn reggel, miután őt is tájékoztatták a csoportos létszámleépítésről.

A hvg.hu információi szerint már ma egyetlen felmentett munkatársnak sem működött a belépőkártyája és a levelezőrendszere sem.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mi az az extra csík az új iPhone-ok oldalán? Az európai modelleken miért nincs ott?

Mi az az extra csík az új iPhone-ok oldalán? Az európai modelleken miért nincs ott?

Kirúgták a Covid-szkeptikus orvost a gyöngyösi kórházból

Kirúgták a Covid-szkeptikus orvost a gyöngyösi kórházból

Galacsinná gyűrte a vonat a kocsit, amelyből épp csak ki tudott ugrani a sofőrje – fotók

Galacsinná gyűrte a vonat a kocsit, amelyből épp csak ki tudott ugrani a sofőrje – fotók