szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Budapest az Orbán Viktort náci vezérként ábrázoló címlap miatt tiltakozott, a szlovén sajtó megengedhetetlennek nevezte a nyomásgyakorlást.

Teljességgel elfogadhatatlannak nevezte a Szlovén Újságírók Szövetsége, hogy – sajtóhírek szerint – Magyarország szlovén nagykövete diplomáciai jegyzékben kérte beavatkozásra a ljubljanai külügyminisztériumot a Mladina című lap karikatúrája miatt.

A rajz náci vezérként ábrázolta Orbán Viktort, ami Szilágyiné Bátorfi Edit szerint átlépi a sajtó- és szólásszabadság határait, és rontja a két ország „amúgy kiváló” kapcsolatát. A nagykövet arra kérte a szlovén kormányt, akadályozza meg, hogy a jövőben hasonló eset megtörténjen az országban. A szlovén kormány visszautasította a kérést, a szlovén Külügyminisztérium kiállt a sajtó- és szólásszabadság mellett, és közölte, a kormány nem szól bele abba, mi jelenik meg a lapokban.

A szlovén újságíró szövetség közleményben reagált a történtekre. 

„Ez egy megengedhetetlen nyomásgyakorlás, melynek retorikája azokra az időkre és politikai rendszerekre emlékeztet, melyeket Közép-Kelet-Európának már 30 éve maga mögött kellett volna hagynia” – írták.

Úgy látják, a levél jól mutatja, hogyan gondolkozik a média társadalomban betöltött szerepéről egy hivatalosan demokratikus ország kormánya, mely az Európai Uniónak és a NATO-nak is a tagja. A szövetség szerint az elmúlt évtizedben a magyar kormány rendszeresen megsértette a sajtószabadság elvét, amely a demokratikus társadalom egyik alapja.

„Hangsúlyozzuk, hogy a szlovén újságírók nem lehetnek elnyomás eszközei. Épp ellenkezőleg: szabadon dolgozunk a szakmai és etikai követelmények szerint” – írták.

Megkerestük a Külügyminisztériumot, hogy valóban tiltakoztak-e, és ha igen, vajon milyen eszközökkel lehet a hasonló eseteket megakadályozni, amennyiben válaszolnak, a cikket frissítjük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csizmadia Ervin: Milyen értelemben érhetne véget a történelem?

Csizmadia Ervin: Milyen értelemben érhetne véget a történelem?

Duma Aktuál: A honvédségi stewardess ordítva mutatja meg a helyed a gépen

Duma Aktuál: A honvédségi stewardess ordítva mutatja meg a helyed a gépen

Egy székesfehérvári családtól érkezett az ország fenyője a Parlamenthez

Egy székesfehérvári családtól érkezett az ország fenyője a Parlamenthez