szerző:
hvg.hu

A kormányt olyan választáson biztosan nem lehet leváltani, amelyet a Fidesz szervez, az ellenzék a részvételével csak legitimálja az antidemokratikus rendszert – véli Ungváry Krisztián történész. Szerinte ami most van, az áldemokrácia.

Ungváry a Magyar Narancsnak adott interjújában arról is beszélt, hogy miért fontos a történelem Orbánnak, és hogy mivel zsarolhatják a miniszterelnököt. A történelemről azt mondta Ungváry, a fontossága ellenére tévedés azt várni Orbántól, hogy majd tételes, ezzel pedig cáfolható politikai ideológiát hirdet. Politikájának pont az a lényege, hogy a középtől a szélsőjobboldalig mindenki otthonra lelhet benne – mondta. Meglátása szerint ezért beszél történelmi emléknapokon is aktuálpolitikáról, mint a menekültek vagy Soros.

Szándéka lenne a kormánynak antiszemita indulatok keltése? Ezt is megkérdezték a történésztől, amire azt válaszolta, ugyan minden és mindenki kritizálható, így Soros is, de „a magyar kulturális tradíciók ismeretében egyértelmű, hogy ez a kampány antiszemita klisékre játszik rá.” Soros pedig isteni ajándék Orbánnak. Ugyanis – így Ungváry – tökéletesen alkalmas a vélt ellenségkép megjelenítésére, ilyen volt Gyurcsány is.

Soros a globalizáció veszélyeit, Gyurcsány a komolytalan politizálást testesíti meg a magyar közbeszédben.

Ungváry korábban felvetette, bojkottálnia kellene az ellenzéknek az EP-választást. Most azt mondta erre, a magyarországi parlamentarizmus és a választás ma valójában politikai színjáték, olyan formát reklámoz, ami mögött már nincs tartalom. Úgy véli, nem érdemes eljátszani a parlamentarizmust, jobb lenne nyilvánossá tenni, az egész csak álca.

Szerintem ez a rendszer választáson nem lesz legyőzhető, olyan választáson biztosan nem, amelyet a Fidesz szervez.

Ha az ellenzék részt vesz az EP-választáson, elfogadja, hogy lehet a választás tisztességes és egyenlő – tette hozzá. Az interjú későbbi pontján, az EU-ról azt mondta, Brüsszel kilenc éve finanszírozza Orbán Viktort. Úgy véli, a Jobbik azért kezdett néppártosodni, mert a Fidesz ellopta a politikai üzeneteit. A DK-ról és az MSZP-ről pedig azt mondta, „miért gondoljuk azt, hogy több ciklusban is megbukott politikusokkal tudja majd az ellenzék megszólítani az eddig nem szavazó vagy bizonytalan választókat?”

(Kiemelt kép:Ungváryt arcon ütötte egy ünneplő, amikor a kormány politikája elleni tiltakozásul sípolt Orbán Viktor beszéde alatt, 2016. október 23-a, MTI fotó)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Négy kiránduló diák talált egy 1600 éves aranyérmét

Négy kiránduló diák talált egy 1600 éves aranyérmét

Felborult egy turistabusz Madeirán, legalább 29-en meghaltak

Felborult egy turistabusz Madeirán, legalább 29-en meghaltak

A legújabb divat: a nyaraló

A legújabb divat: a nyaraló

Gergely Márton: A ti asszonyaitok, a Miasszonyunk

Gergely Márton: A ti asszonyaitok, a Miasszonyunk

Valljuk be: a húsvét az evésről szól

Valljuk be: a húsvét az evésről szól

Börtöncégeket telepítenének a leszakadó településekre

Börtöncégeket telepítenének a leszakadó településekre