szerző:
hvg.hu

Intenzív többletirtással próbálja megoldani a budapesti patkányhelyzetet az RNBH Konzorcium, amely tavaly vette át a patkányszaporulat kordában tartásának feladatát. A Fővárosi Önkormányzat kérdezz-felelekben magyarázta el, miért és hogyan.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes április 30-án kijelentette, nincs patkányhelyzet most Budapesten. Tette ezt közvetlenül az előtt, hogy ismertette a fővárosi önkormányzat közbeszerzési bizottságának döntését, amely szerint intenzív patkányirtó beavatkozás kezdődik tíz belső kerületben, a nagy pályaudvarok környékén és a kiemelt közterületeken.

Az önkormányzat friss kisokosa szerint azért van szükség szervezett védekezésre a patkányok ellen – amit évtizedekig sikerrel végzett a Bábolna Bio, ám ahogy a HVG múlt heti számából kiderült, a "szokásos fideszes módszerrel" legutóbb beelőzte az RNBH Konzorcium –, mert a rágcsálók közegészségügyi-járványügyi veszélyt jelentenek.

A most induló intenzív irtás során

 • a Déli pályaudvar,
 • a Széll Kálmán tér,
 • a Kelenföldi pályaudvar,
 • a Nyugati pályaudvar,
 • a Keleti pályaudvar,
 • a Hősök tere,
 • a Köki terminál,
 • Kőbánya vasútállomás,
 • a Deák Ferenc tér és az Erzsébet tér,
 • a Vásárcsarnok (Vámház krt.) és
 • az Örs vezér tere környékén dolgoznak majd.

A közlemény szerint a program megvalósítása ütemezetten, szektoronként, a forgalom kisebb korlátozása érdekében akár hétvégén, illetve az éjszakai órákban is történik.

A szokásos fideszes módszerrel verték át a budapestieket a patkányirtó tenderen

Patkányinvázió még nincs a fővárosban, de lesz, ha továbbra is ilyen kaotikus állapotok maradnak a patkányirtás körül.

A kezelés elvégzésével megbízott vállalkozó szakemberei több fázisban, a teljes csatornahálózatban fognak kihelyezni rágcsálóirtószert. Minden pontot kétszer ellenőriznek, és amennyiben a második ellenőrzéskor is találnak patkányokat, a kezelést a felszínre is kiterjesztik.

A kezeléseket engedélyezett, véralvadásgátló hatóanyagú rágcsálóirtószerrel végzik. Annak érdekében, hogy az irtószerhez illetéktelen személyek és háziállatok ne férjenek hozzá, a patkányirtást végző szakemberek az irtószert felirattal ellátott, lezárt műanyag etetőládákban helyezik ki. Amennyiben az irtószer mégis ember vagy háziállat szervezetébe kerülne, a ládán található információk (irtószer összetétele, ellenanyag megnevezése) birtokában háziorvoshoz vagy állatorvoshoz kell fordulni.

Az intenzív program 8 hónapon át zajlik majd a felsorolt helyszíneken, ezen felül azonban az RNBH Konzorcium a város teljes területén továbbra is végez irtást lakossági bejelentések és saját felderítése alapján is.

Az önkormányzat együttműködést kér a lakosságtól.

 1. Jelentse, ha élő patkányt vagy patkánytetemet észlel! Lehetőség szerint e-mailben tegye meg bejelentését a [email protected] címen, vagy hívja az RNBH Konzorciumot a +36 70 364 6531 telefonszámon. A bejelentésben meg kell adni az észlelés pontos helyét (irányítószám, utca, házszám), rövid leírást a látottakról (pl. élő patkány/patkánytetem a pincében), valamint egy telefonos elérhetőséget. A vállalkozó a kezelést a bejelentésben jelzett helyen legkésőbb a bejelentést követő 48 órán belül megkezdi. Az elhullott állat minden esetben veszélyes hulladék.
 2. Ne szemeteljünk, tartsuk rendben környezetünket, az utcai szemetelés elősegíti a patkányártalom kialakulását, illetve hozzájárul a patkánypopuláció fennmaradásához. A szemetet mindig a hulladéktárolóba dobjuk! A háztartási hulladékot tároljuk elzárva!
 3. Ne akadályozzuk a szakemberek munkáját! A kártevőirtók a lakásokba munka közben nem mennek be. A lakóépületek egyes részeit (pl. belső udvar, pince) azonban szükség esetén kezelniük kell. Az azonosíthatóság érdekében a szakemberek minden esetben egységes, a konzorcium logójával ellátott munkaruhában végzik az irtási tevékenységet.
 4. Ne nyúljunk a kihelyezett rágcsálóirtószerhez, ne bolygassuk a patkányetető ládát sem. Az irtószer etetőládából történő kiszórása, és a láda áthelyezése tilos!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Indul a patkányirtás Budapesten

Akár a lakóépületek belső udvarába is bemehetnek a patkányirtók, akik tíz kerületben kezdik meg tevékenységüket szerdán – bár a főváros szerint nincs járványveszély.

Hivatalos: jön a Mátrix 4, Keanu Reeves is visszatér

Hivatalos: jön a Mátrix 4, Keanu Reeves is visszatér

India lehet a negyedik Holdra szálló állam

India lehet a negyedik Holdra szálló állam

A jelek szerint nagyon ráijesztett Putyinékra az orosz ellenzék új arca

A jelek szerint nagyon ráijesztett Putyinékra az orosz ellenzék új arca

A román elnök Make Romania Great Again feliratú sapkát kapott Trumptól

A román elnök Make Romania Great Again feliratú sapkát kapott Trumptól

Újabb különleges trélerkombinációt kaptak el a rendőrök

Újabb különleges trélerkombinációt kaptak el a rendőrök

Káosz és krízis, avagy a két Matteo háborúja Rómában

Káosz és krízis, avagy a két Matteo háborúja Rómában