szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar miniszterelnök szemére vetik az orosz és a kínai befolyást, a sajtószabadság leépítését és az antiszemitizmust is.

Nemcsak néhány szenátor, hanem az amerikai képviselőház több tagja is levélben fordult Donald Trump elnökhöz, arra kérve, ne találkozzon Orbán Viktorral. A kilenc amerikai képviselő – köztük Eliot L. Engel, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke – által aláírt levélben mély aggodalmát fejezik ki amiatt, hogy Trump meghívta a Fehér Házba a magyar miniszterelnököt. Attól is félnek, Trump szemet huny a találkozón afelett, hogy Orbán folyamatosan támadja a demokráciát Magyarországon.

A tejes dokumentum ezen a linken található.

A levelet aláíró kilenc képviselő a többi között Orbán szemére veti barátságát Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, a paksi bővítést, a Nemzetközi Beruházási Bank Budapestre költözését, a sajtó- és a tudományos szabadság leépítését, és a növekvő kínai befolyást is. Különösen érdekes, hogy a képviselők szerint a magyar kormányfő idegengyűlölő és antiszemita szólamokat használ politikai üzeneteiben, hiszen Orbán az antiszemitizmus vádját mindig határozottan visszautasította.

„Orbán Viktor miniszterelnök bel- és külpolitikai céljai teljesen ellentétesek az amerikai értékekkel és az Egyesült Államok biztonsági érdekeivel. Ezért arra kérjük, ne találkozzon Orbán Viktorral a következő napokban, és halassza el a találkozót, amíg Orbán visszavezeti országát a demokrácia ösvényére, és tiszteletben tartja az emberi jogokat” – áll a május 9-ei keltezésű dokumentumban.

Egy nappal később a 2016-os elnökjelölt és republikánus párti amerikai politikus, Marco Rubio, valamint Jeanne Shaheen és Robert Menendez demokrata, illetve James E. Risch republikánus szenátor szintén levélben hívta fel Donald Trump figyelmét arra, hogy aggódnak a magyar demokrácia leépítése miatt, ezért azt kérik tőle: hozza ezt is szóba, mikor majd Orbánnal egyeztet.

A Trump–Orbán-találkozó tétjéről, a lehetséges megállapodásokról és vitás kérdésekről itt olvashatnak további részleteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A viharok elvonulnak, marad az egész napos eső

A viharok elvonulnak, marad az egész napos eső

Meglepő fordulat a Paks mellé tervezett kavicsbánya ügyében

Meglepő fordulat a Paks mellé tervezett kavicsbánya ügyében

A külügy szerint azért voltak drágák a kínai lélegeztetőgépek, mert sokat rendeltek belőle

A külügy szerint azért voltak drágák a kínai lélegeztetőgépek, mert sokat rendeltek belőle