szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezúttal az Egyesült Államokból visszatért amerikai nagykövet árult el részleteket a Trump–Orbán-találkozóról.

Több percig beszélgetett egymással Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfői találkozójuk során, amelyről most a 444 közölt új részleteket.

A lapnak David B. Cornstein, az USA magyarországi nagykövete árult el eddig nem ismert dolgokat az egyeztetésről, többek közt azt, érzése szerint Trump és Orbán nagyjából negyedóráig egyeztettek az Ovális Irodában. Itt a két szereplőn kívül John Bolton, Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója és Szijjártó Péter külügyminiszter is jelen volt. Cornstein szerint ők addig kint várakoztak, és ezután jött a 45 perces megbeszélés, amelyen már ő is részt vett.

Cornstein szerint a washingtoni megbeszélés összességében 10-15 perccel lehetett hosszabb az előre tervezettnél, ami szerinte jól jellemzi az Egyesült Államok elnökének stílusát: ha valaki érdekli, és kérdései vannak, akkor a találkozók elnyúlhatnak.

David B. Cornstein
©

A nagykövet arról is beszélt, hogy a tavaly nyári érkezése előtt szinte semmi figyelmet nem szentelt az amerikai vezetés Magyarországnak, amely szerinte az Obama-kormány hozzáállása miatt alakult így. "Én javasoltam a találkozót, az elnök pedig jól fogadta, és ez vezetett a miniszterelnök meghívásához" – jelentette ki Cornstein, aki szerint az egyeztetés "minden szempontból elérte a célját".

Ennek a találkozónak nem volt olyan konkrét programja, hogy most átbeszéljék ezt vagy azt a napirendi pontot. Inkább arról szólt, hogy megismerjék egymást, és erre alapozva induljanak majd tovább. 

Cornstein ugyanakkor megemlített néhány dolgot, amelyet szóba hoztak a felek (például a bevándorlást, a határellenőrzést, a fegyvervásárlást és az energetikát), de állította, ezek csak általánosságok szintjén kerültek elő, a részletekbe nem mentek bele. "Fegyverekről és kereskedelemről is szó volt. Abból indultunk ki, hogy a NATO-tagállamok, így Magyarország is, elkötelezték magukat, hogy a védelmi kiadásaikat a GDP 2 százalékáig növelik. Orbán miniszterelnök a találkozón jelezte, hogy Magyarország talán képes lesz ezt már korábban is teljesíteni az eredeti határidőnél."

Mindez azért is érdekes, mert a Direkt36 korábban arról írt, hogy milliárdos üzlet készül Orbán és Trump között, az oknyomozó portál ezt egy szűk előadáson elhangzottakra hivatkozva írta, ahol az Egyesült Államok budapesti nagykövete beszélt.

Direkt36: Milliárd dolláros üzlet készül Orbán és Trump között

Megkéri-e Donald Trump Orbán Viktort, hogy építse le Magyarország függőségét az orosz energiától? Rápirít-e a magyar kormányra a Huawei miatt? Vagy elég lesz sok amerikai fegyvert vásárolni? Szakértőket kérdeztünk, milyen gazdasági ügyekről tárgyalhat az amerikai elnök és a magyar miniszterelnök hétfőn.

A nagykövet elárult egy érdekesebb részt is, a beszélgetés végén Trump ugyanis azt mondta Orbánnak, "olyan, mintha ikrek volnánk". Illetve azt is, hogy "nem mindenki ért egyet velünk, nem mindenki szeret minket, de nézzük meg az eredményeinket".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bámészkodók zavarták meg a Crew Dragon űrhajósainak visszatérését

Bámészkodók zavarták meg a Crew Dragon űrhajósainak visszatérését

1,3 milliárdos váltságdíjat fizetett egy amerikai utazási iroda, miután 30 ezer gépét zárolták zsarolóvírussal

1,3 milliárdos váltságdíjat fizetett egy amerikai utazási iroda, miután 30 ezer gépét zárolták zsarolóvírussal

2011 óta most derült rá fény: ilyen kamerája lett volna a Google-nek, ha nem szól közbe a YouTube

2011 óta most derült rá fény: ilyen kamerája lett volna a Google-nek, ha nem szól közbe a YouTube