szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyilatkozatot adott ki a Győri Ítélőtábla 13 bírája, mert nem értenek egyet saját vezetőjükkel.

Néhány nappal azután, hogy több bírósági vezető is nyilvánosan kiállt Handó Tünde mellett, kiderült, hogy például Győrben úgy adott ki közleményt a helyi bíróság vezetője, hogy az jó esetben is csak a saját véleménye lehetett, a többségé biztos nem. Ezt bizonyítja, hogy 13 bíró szerint „a nyilatkozat nem tükrözi a mi álláspontunkat (…)

a bírósági vezetői nyilatkozatok azt a látszatot keltik, hogy azok az adott bíróság bíráinak véleményét fejezi ki.”

Az Országos Bírói Tanács (OBT) két hete határozott arról, hogy indítványozza dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének elmozdítását az Országgyűlésnél. Az OBT kifogásolta például Handó Tünde szerintük törvénysértő kinevezési és kirendelési gyakorlatát is. A tanács határozatában az is olvasható:

Handó Tünde 2018 áprilisa óta megtagadta az együttműködést az őt felügyelő bírói testülettel, saját hatásköreit alkotmányos ellenőrzés nélkül gyakorolja. Dr. Handó Tünde szembehelyezkedett az Alaptörvényben világosan megfogalmazott kontrollált hatalomgyakorlás elvével. Amint azt az OBT korábban is egyértelművé tette: a törvények betartása és betartatása nem választás kérdése, hanem alkotmányos kötelesség a közhatalom gyakorlói számára.

Pontosítás
Írásunk eredeti verziójában egy tévedés nyomán az szerepelt, hogy a nyilatkozatot 26 bíró írta alá. Valójában 13-an tették meg ezt.

A határozatra akkor szinte azonnal kontrázott az Országos Bírósági Hivatal. Az OBH már a legitimitását is megkérdőjelezte az Országos Bírói Tanácsnak, amelynek a Handó Tünde vezette szervezet szerint egyetlen célja volt: minél nagyobb zavart keltsenek a bíróságok körül.

Nem sokkal később aztán az OBH honlapján megjelent, hogy minden megyéből kiálltak Handó Tünde mellett – ezt cáfolták most a győri bírák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Niedermüllerék szembemennek a kormánnyal és adót emelnek Erzsébetvárosban

Niedermüllerék szembemennek a kormánnyal és adót emelnek Erzsébetvárosban

A minisztérium ellenőrizte és rendben találta a csokimikulásokat

A minisztérium ellenőrizte és rendben találta a csokimikulásokat

Bloomberg-elemzés: Merkelnek rá kellene pirítania Orbánékra, amiért blöffölnek

Bloomberg-elemzés: Merkelnek rá kellene pirítania Orbánékra, amiért blöffölnek