szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar belpolitikát is meghatározó választásnak nevezte Orbán Viktor a vasárnapi szavazást, a Fidesz pedig ennek megfelelően fel is pörgette a kampánygépezetet a kampány utolsó óráira. Győztek, de alighanem a 13-nál több mandátumra számítottak. Ellenzéki oldalon minden borult: a DK második lett, a Momentum majdnem 10 százalékot ért el, a Jobbik és az MSZP-P pedig a bejutási minimumot hozta ugyan, de hatalmas pofont kapott mindkettő. A legnagyobb vesztes mégis az LMP, amelyik alig haladta meg a 2 százalékot, még a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is megelőzte őket. A zöld párt elnöksége le is mondott.

Most érkezett

Köszönjük, hogy velünk tartottak!

Hétfőn kora reggel jelentkezünk részletes belföldi és külföldi választási elemzéseinkkel.

Percről percre hírfolyamunkat lezárjuk.

Percről percre
Sorrend megfordítása

1 2 3 4 5 6 7
10

Dobrev Klára: Az EP-választás egy rémálom a Fidesz számára

Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció sajtótájékoztatója után értékelte az európai parlamenti választások eredményét a 24.hu-nak.

Mint elmondta, óriási megtiszteltetés számukra, hogy ennyi ember bízott bennük és a programjukban, de a munka holnap kezdődik.

"A kampány évek óta folyik ellenem, úgyhogy kellően megedződtem, a Fidesztől érkező támadások inkább megerősítenek, azt mutatják, hogy jó úton járok. Akit ők támadnak, az valószínűleg jó úton jár. Sokkal jobban aggódnék, ha dicsérnének, mert azok szörnyű emberek, akiket ők dicsérnek" - tette hozzá.

Dobrev szerint az EP-választás egy rémálom a Fidesz számára, hiszen "Orbán nagyratörő tervei, hogy ő bármikor is befolyásolhatja az európai politikát, azok ma este úgy úsztak el, hogy csak na".

Orbán gyakorlatilag senki lett Európában, a szövetségesei, akikhez dörgölőzik, azok elenyésző kisebbségben lesznek az Európai Parlamentben

- mondta a DK listavezetője.

©

A Jobbiknál sem biztos, hogy Gyöngyösi utazik

A pártelnökség szerdán dönti el, ki lesz a Jobbik európai parlamenti képviselője - közölte az MTI-vel Gyöngyösi Márton, a Jobbik listavezetője. 

Ezeket a frakciókat erősítik a magyar EP-képviselők

A Fidesz-KDNP mandátumot szerző 13 képviselője jelen állás szerint az EP-ben többséget kapó Európai Néppárt képviselőcsoportjába fog beülni, míg öt képviselő kerül Magyarországról a szociáldemokrata frakcióba (S&D), ugyanis a DK négy, és az MSZP egy mandátumot szerző politikusa is ide fog ülni.

A Momentum két bejutott képviselője a liberális (ALDE) frakciót erősíti majd, míg a kijutó jobbikos Gyöngyösi Márton független lesz.

Ez történik most a Bálnánál

A Bálna előtt még szolid afterparty zajlik: bár Orbán Viktor és a Fidesz politikusai már réges rég visszatértek az épületbe, a téren még mindig kb. ötven ember poharazgat kedélyesen, lassan elbontják körülük a színpadot meg a padokat, de még kitartanak. A benti VIP-ben közben – a paravánon átszűrődő hangok alapján – továbbra is fergeteges a hangulat, illetve egy pillanatra megnyíló résen át látszott, amint Kökény-Szalai Vivien, a Tv2 hírigazgatója személyesen lapogatja végig gratulációi közepette a vezető fideszeseket.

Kovács Gergely: "Nekünk oké az eredmény"

Nekünk oké az eredmény - mondta a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke, Kovács Gergely az MTI-nek. A párt 2,63 százalékot ért el, a közvélemény-kutatások alapján nagyjából ilyen eredményre számítottak, így "nagy meglepetés nem történt."

©

A párt jobb eredményt ért el, mint a 2018-as országgyűlési választáson,

ezek szerint van értelme annak, amit csinálunk.

Ironikusan megjegyezte, hogy mivel a 2,63 százalékos eredménnyel nem kerültek be az Európai Parlamentbe, azonnal felfüggesztik tagságukat az EP-ben. "Elegünk van abból, hogy a magyar embereknek az Európa Parlament mondja meg, hogy ki jusson be az Európai Parlamentbe." Az LMP-t sajnálja - amelyet az MKKP megelőzött -, tetszett neki, hogy az LMP a kampányban a klímaváltozás problémájára hívta fel a figyelmet.

Az MKKP eredményváró rendezvényén mintegy félszázan vettek részt, derűs hangulatban sörpadoknál ettek-ittak, beszélgettek, a televízióban bejelentett eredményt üdvrivalgással fogadták.

A Momentum köszöni az LMP volt társelnökeinek segítségét

Donáth Anna, a párt egyik leendő EP-képviselője a hvg.hu kérdésére az mondta, a jövőben is együtt fognak működni Szél Bernadettel és Hadházy Ákossal, ügyek mentén. Arra nem válaszolt, belép-e a két politikus a Momentumba, de köszönik mindazt, amit ez a két politikus tett a kampányban a Momentum sikeréért.

Donáth arról nem akart beszélni, mi lesz így az őszi önkormányzati választásokra letárgyalt fővárosi és helyi megállapodásokkal. Ma ünnepelnek, mondta. Később egy elnökségi tag ehhez sejtelmesen hozzzatette, a fővárosban a Fidesz 41%-t szerzett, míg a Momentum és a DK nagyjából egyforma erős, ebből indulnak ki.

1 2 3 4 5 6 7
10

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!