szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hatalmasat ugrott a szavazási kedv a 2014-es EP-választáshoz képest.

  • A szavazók arról döntenek, hogy a listát állító 9 párt, pártszövetség közül melyek küldhetnek összesen 21 képviselőt az Európai Unió 751 tagú testületébe, az Európai Parlamentbe.
  • 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,48 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.
  • 9-kor országosan 7,24 százalékra emelkedett a részvétel.
  • 11 óráig 17,16 százalék voksolt.
  • 13 órára már 24,01 százalékig kúszott fel a voksolók aránya.
  • 15 órakor 30,52 százaléknyian mentek el szavazni.
  • 17 órakor 37 százalékos volt a részvétel.
1 2 3 4 5 6 7
Sorrend megfordítása

Fél 7-kor 41,74 százalékos a részvétel

18.30 óráig a szavazásra jogosultak 41,74 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. Budapesten közel 50 százalékos volt a részvétel fél 7-ig. Részletek itt!

Még egy kifogást elutasított az NVB

Az NVB az ülésén megtárgyalta azt a kifogást is, miszerint a Fővárosi Választási Bizottság tagjainak helyben osztják ki az ülésen tárgyalandó iratokat, így volt, hogy alig fél percük volt átnézni egy-egy ügy dokumentumait.

Litresits András, az MSZP által delegált tag több hozzászólásában is elképesztőnek nevezte ezt a gyakorlatot, hiszen szerinte így képtelenség alapos döntést hozni. Ráadásul szerinte 2019-ben érthetetlen, miért nem küldik ki e-mailben előre az előkészített anyagokat, hanem helyben osztják ki a tagoknak, akik így előzetesen készülni sem tudnak.

Végül ezt is érdemi vizsgálat nélkül elutasította az NVB.

Denevér zavarta meg a szavazást egy Heves megyei szavazókörben

A Heves megyei Besenyőteleken a 2-es szavazókör helyiségében a délutáni órákban megjelent egy denevér – olvasható az NVI oldalán.

Az állatot végül sikerült az ablakon kiterelni, a szavazás menetét nem befolyásolta.

MSZP–Párbeszéd: Éledezik az eredményváró

Az MSZP–Párbeszéd közös lista főhadiszállása Budapesten a Villányi úton van, a Rendezvényközpontban eddig a sajtó bontogatja szárnyait, 19 óra után érkeznek politikusok. Az MSZP-től Ujhelyi István, Harangozó Tamás és Szanyi Tibor várható, a Párbeszéd részéről pedig Tordai Bence és Barabás Richárd elnökségi tag.

Elutasította az NVB Toroczkai kifogását

Toroczkai László kifogással fordult az NVB-hez, amiért a Mi Hazánk Mozgalom közösségi oldalát a Facebook letiltotta.

A 3 napos eljárási határidőt azonban nem tartották be a beadvánnyal, így az NVB ülésén vita alakult ki arról, hogy egyáltalán vizsgálják-e az ügyet. Akik tárgyalni akarják az NVB-tagok közül, azok azzal érvelnek, hogy a Facebook-cenzúra folyamatos, így nem lehet a jogsértő állapot kezdeteként a letiltásra hivatkozni, ergo nem számít a 3 napos határidő.

Végül érdemi vizsgálat nélkül elutasították, nem vizsgálja az NVB Toroczkai kifogását.

Bocskaiba öltözött delegáltat is hazaküldtek ma a ruhája miatt

Pálffy Ilona elmondta, hogy a kisebb események egyike az volt, hogy az MSZP-delegáltat haza kellett küldeni a piros pólója miatt, míg egy másik helyen ugyanígy nem találtatott elég semlegesnek, hogy a delegált Bocskai-jellegű ruhában jelent meg, de őt is hazaküldték.

Az nem derült ki, hogy csak átöltözni, vagy végleg.

Pálffy: Segíteni kell az Ukrajnából jövő szavazókat

Pálffy Ilona beszélt az ukrán határnál kialakult helyzetről is. Mint arról beszámoltunk, itt a sok voksturista miatt több a rendőr, és gyorsabb a határátlépés is a szokásosnál, nem ellenőrzik annyira az országba belépőket.

Az NVI elnöke azt mondta, hogy a kárpátaljai ukrán kettős állampolgárok száma valóban magas, és sokan közülük rendelkeznek magyar lakcímmel. Pálffy szerint feltételezhető, hogy ők akarnak a határon átjönni, ezért "segítenünk kell őket".

Most is kialakultak sorok

Emlékezetes, hogy korábban többször is gondot okozott a sorban állás egyes szavazókörbe, például a tavalyi országgyűlési választásokon, és Pálffy Ilona elmondása szerint most is elég sok volt az átjelentkező.

Az NVI elnöke megerősítette, hogy a sajtóban megjelentek szerint valóban kialakultak sorok bizonyos kerületekben, de szerinte ezek jól haladnak.

Az MTI fotói szerint a XI. kerületi Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskolában kialakított 56-os szavazókörben például ilyen a helyzet:

©
1 2 3 4 5 6 7

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!