szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A dél-koreai fél inkább a mélyben kutatna a holttestek után.

A múlt szerdán elsüllyedt Hableány sétahajó mentési munkálatait irányító Hajdu János TEK-igazgató hétfői sajtótájékoztatóján is kiderült, nem mindenben értenek egyet a Budapestre érkezett dél-koreai mentőalakulatok a magyarokkal, mert míg Hajdu arról beszélt, hogy a nehéz körülmények között alig lehet lemerülni a hajóroncshoz, bemenni pedig szigorúan tilos, a koreai katonai attasé megjegyezte, hogy bár tiszteletben tartja Hajdu döntését, a koreai búvárok azért benéznének a hajótestbe.

A Hableányon tartózkodó 35 ember közül hét embert mentettek ki élve a folyóból, emellett hét holttestet is kiemeltek a folyóból, a többi 21 embert eltűntként kezelik.

A magyar terv az, hogy néhány napon belül megérkezik a hajótest kiemeléséhez a 200 tonnát is elbíró Clark Ádám daru, ha a Duna kellően leapad ahhoz, hogy a darut át tudják hozni a hidak alatt. A Yonhap koreai hírügynökség beszámolója szerint viszont a dél-koreai kormány kifejezett kérésére merültek le hétfőn délelőtt ismét a búvárok – a koreaiakkal együtt –, ugyanis a koreai kormány a víz alatti kutatást sürgeti.

Az eltűntek felkutatására tett erőfeszítések eddig nem hoztak sikert, ezért a beszámoló szerint felmerül annak a veszélye, hogy a hajótestben rekedt holttesteket el fogja sodorni a folyó.

A koreai televízió beszámolójában szó esett arról is, hogy a magyar hatóságok a búvárok biztonsága érdekében nem engedélyeznék a hajótestbe hatolást, ugyanis továbbra sem látni a víz alatt. A riporter azt is mondta, hogy a koreai búvárok ennek ellenére meg fogják próbálni a dolgot, és utána döntenek.

A beszámoló szerint a koreai fél azt is kérte, hogy feszítsenek ki egy hálót a víz alatt, hogy nehogy eltűnjenek a holttestek a mentőmunkálatok során.

A Reuters ugyanakkor idézte a koreai katonai attasét, aki azt mondta, ők azt javasolták a magyaroknak, hogy ne a hajót próbálják kiemelni, hanem előbb merüljenek le a hajótesthez, a magyar fél pedig beleegyezett ebbe.

Hajdu János hétfőn arról beszélt, hogy a két megoldáson egyszerre dolgoznak, ennek jegyében tartottak hétfőn dél-koreai–magyar közös merülést.

Mun Dzse In dél-koreai elnök hivatala tisztségviselőivel folytatott szokásos heti megbeszélésen kifejtette, a kormány nem adja fel, és minden erőfeszítést megtesz, mobilizálja diplomáciai kapcsolatait, a rendelkezésére álló anyagi és emberi forrásokat, hogy felkutassák az eltűnteket. Mun Dzse In részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak. Hangsúlyozta, aggasztja az, hogy az rossz időjárási körülmények miatt kevés haladás történt az áldozatok felkutatását célzó műveletekben. Ígéretet tett, hogy minden erőfeszítést megtesz a baleset pontos okainak felderítésére a helyi hatóságokkal karöltve, amelyeknek megköszönte a tevékeny együttműködésüket. Egyben köszönetet mondott azoknak az országoknak – Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország és Szerbia –, amelyek segítségüket ajánlották fel.

A tragédiáról minden részletet megtalál, ha IDE kattint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!