szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

45 éves volt. Korábban azt mondta, azért nem indul az októberi választáson, mert a betegséggel vívott küzdelme még több energiát kíván.

„Mély fájdalommal értesültem polgármester barátom, kollégám és képviselőtársam haláláról. Egyik legközelebbi munkatársam volt, ezért halála számomra személyes veszteség is. Riz Levente 2006 óta volt a XVII. kerület polgármestere és a Fővárosi Közgyűlés tagja.  Közös munkánk során tapasztaltam, hogy minden törekvése, minden kerületéért és a fővárosért tett intézkedése Budapest érdekeit szolgálta. Őszinte részvétemet nyilvánítom családjának. Riz Leventét, Budapest Főváros Önkormányzata saját halottjának tekinti” – közölte Tarlós István főpolgármester.

A Fidesz szintén közleményt adott ki, amelyben azt írták, Riz hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után hunyt el. "Halálával igaz barátot, tapasztalt szövetségest és nagyszerű polgármestert veszítettünk el" - közölte a párt.

Rizről augusztus közepén írtuk meg, hogy betegsége miatt nem indul újra októberben a polgármesteri posztért. „Szándékaim ellenére a betegséggel vívott küzdelmem még több energiát kíván, ezért most kizárólag a gyógyulásomra, valamint a családomra koncentrálok, és visszalépek a polgármester-jelöltségtől” – mondta akkor.

Riz 1974-ben született Budapesten. Középiskolai tanulmányait a XVII. kerületi Balassi Bálint Gimnáziumban végezte. Egyetemi diplomáit az ELTE BTK-n szerezte történelem, politológia és összehasonlító irodalomtudomány szakokon. Nem sokkal később letette a közigazgatási alapvizsgát, majd a közigazgatási szakvizsgát. 1998-2002 között az Oktatási Minisztériumban miniszteri tanácsadó, majd a Fidesz Elnöki Kabinet munkatársa. 2002-től 2006-ig ismét a parlamenti frakció szakértője.

2006. október 1-én a XVII. kerület polgármesterévé választották, mellette fővárosi képviselői mandátumot is nyert. A 2010-es országgyűlési választásokon kerületében indult képviselőjelöltként és első fordulós győzelmet aratott. 2010-ben és 2014-ben is újraválasztották polgármesternek.

Karácsony Gergely azzal osztotta meg Riz Levente halálhírét, hogy bár sok kérdésben nem értettek egyet, de Riz "a kerületét és a fővárost szerető, felkészült ember volt. Őszinte részvétem a családjának!"

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kitalálták, hogyan lehet a fellobbanás után egy órán belül eloltani egy bozóttüzet

Kitalálták, hogyan lehet a fellobbanás után egy órán belül eloltani egy bozóttüzet

Mégis miért teszik ezt magukkal a balett-táncosok?

Mégis miért teszik ezt magukkal a balett-táncosok?

A Nemzetközi Űrállomásra vinné a győztest egy készülő valóságshow

A Nemzetközi Űrállomásra vinné a győztest egy készülő valóságshow