szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még mindig nem tudni, mi történt a svéd diplomatával, az oroszok azóta sem adnak ki bizonyos anyagokat.

A svéd kormány közbenjárásában bíznak Raoul Wallenberg hozzátartozói, hogy végre kiderülhessen, hogyan és mikor halt meg a Budapesten tevékenykedő embermentő – írja a brit The Guardian.

Wallenberg 1944 júliusától szolgált a budapesti svéd nagykövetség első titkáraként, ebben a minőségében ezrével bocsátott ki életmentő menleveleket budapesti zsidóknak, 1945 januárjában azonban a szovjet Vörös Hadsereg katonái magukkal vitték a főhadiszállásukra, Wallenbergnek pedig ezután nyoma veszett. A hivatalos, 1957-ben közzétett szovjet verzió szerint Wallenberg 1947-ban a lubjankai börtönben hunyt el szívroham következében, de többen azt állították, hogy évekkel a halálozás hivatalos dátuma után is találkoztak vele.

Wallenberg családja évtizedek óta küzd az orosz hatóságokkal, hogy megismerhessék hozzátartozójuk sorsát, szeretnének betekintést nyerni bizonyos titkosított dokumentumokba, amelyek szerintük közelebb vinnének a történtek felgöngyölítéséhez.

A család és a velük kapcsolatban álló Wallenberg-kutatók hozzáférést szeretnének a Wallenberggel közös cellában tartott német diplomatáról szóló aktákhoz, a Vörös Hadsereg és a hírszerzés bizonyos anyagaihoz, illetve egy bizonyos titokzatos "7-es számú fogoly" anyagához, akit Wallenberg hivatalos halálozási dátuma után kihallgattak, és aki a kutatók szerint maga Wallenberg lehetett.

A családtagok adatszolgáltatási kérését legutóbb tavaly februárban utasította el a moszkvai fellebbviteli bíróság, a hozzátartozók akkor is azt szerették volna elérni, hogy cenzúrázatlan formában férhessenek hozzá a dokumentumokhoz. Wallenberg unokahúga, Marie von Dardel-Dupuy most a svéd kormány segítségében bízik, és a héten a svéd külügyminisztérium képviselőivel fog találkozni, hogy megkérje őket, segítsék a kutatást és gyakoroljanak nyomást az orosz félre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez a különleges pillangó egy elszáradt falevélnek álcázza magát

Ez a különleges pillangó egy elszáradt falevélnek álcázza magát

Már készül az új biztonságos kereső, ami legyűrné a Google-t

Már készül az új biztonságos kereső, ami legyűrné a Google-t

Lovat kellett kimenteni a tatai Öreg-tó iszapjából

Lovat kellett kimenteni a tatai Öreg-tó iszapjából