szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Karácsony Gergely szerint ezen a választáson leckét adtak demokráciából. Tarlós István gratulált neki, Orbán Viktor miniszterelnök pedig együttműködést ajánlott.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Több mint 50 százalékot szerzett Karácsony Gergely a főpolgármester-választáson. Az adatok még frissülnek, de a legfrisebb állás szerint 235 ezer szavazatot szerzett Karácsony, míg Tarlós István eddigi főpolgármester 210 ezret. Ezzel 44 százalékon áll.

Karácsony már megköszönte:

 

Karácsony folyamatosan vezetett Tarlós előtt, kezdetben 4 ezer szavazat volt a különbség.

Leckét adtak demokráciából

Karácsony Gergely szerint történelmi győzelem született, ez nem az ő, hanem a budapestiek győzelme, akik ezzel visszavették a városukat. Az a győzelem arról szól, hogy Budapest zöld lesz és szabad.

Karácsony szerint

az elmúlt évtizedek leggyomorforgatóbb kampánya volt ez,

de ő csak a lélekemelő pillanatokra emlékszik, mert a kampány arról szólt, hogyan vonják be az embereket a döntésbe, és az ellenzéki pártok is megértették, a sikerhez összefogás kell.

Leckét adtunk demokráciából mindenkinek Magyarországon,

a mai eredmény azt mutatja, hogy ezen az úton kell továbbmenni, mert csak így lehet változást elérni.

 

Azt is mondta, nem háborúra, hanem méltányos együttműködésre készülnek, és hogy hétfőtől elkezdik végrehajtani a programot, amivel megnyerték a választást. "Talán az is tanulság, hogy érdemes programot írni" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy láthatóan nem elég egy kampányban mocskolni az ellenfeleket.

Most új korszak kezdődik, Budapestet fel kell készíteni azokra a kihívásokra, amik előtt állunk, ehhez új szellemiség kell és XXI. századi politika

- zárta beszédét.

Fújoltak a Fidesz eredményváróján

Tarlós István eddigi főpolgármester a Fidesz eredményváróján tartott sajtótájékoztatón gratulált Karácsony Gergelynek, háta mögött a Fidesz vezérkarával és Orbán Viktorral. Először megköszönte a támogatóinak, "nagyon szép volt az elmúlt 29 év"- mondta.

Mindenki nyugodjon le, országosan szép lett az eredmény.

A választási vereségről nincs mit mondania, "Budapest ma így döntött", éjféltől Karácsony Gergely a főpolgármester.

Gratulálok és sok sikert kívánok

- mondta Tarlós. Senki sem tapsolt, volt, aki fújolt is.

Az elmúlt 29-30 év szép volt, van ilyen, előfordul ez 70 éves korban az emberrel. Lesz még szebb is

- zárta szavait Tarlós. A tömeg tapsolt, Orbán pedig megölelte a távozó főpolgármestert.

Orbán tanácsadója lesz

Budapest vesztett egy polgármestert, én viszont nyertem egy kiváló tanácsadót - ezzel vette át a szót Orbán Viktor miniszterelnök. Először az országos sikerekről beszélt (bővebben itt olvashatják), azt mondta,

ez egy nehéz választási kampány volt, nagy és nyílt politikai csata, olyan, amilyennek egy pártok közötti versenyre épülő demokrációban lennie kell.

Megköszönte Tarlósnak a munkát,

nem fogjuk elfelejteni, hogy te voltál, aki kirángatta a várost a csődhelyzetből, neked köszönhető, hogy ma ilyen szép fővárosunk van, ami biztos lábakon áll és amire mindannyian büszkék lehetünk.

Orbán azzal folytatta, hogy 9 éven keresztül az volt a megszokott, hogy a kormánytöbbség adta Budapest városvezetését is, ma viszont Budapest úgy döntött, hogy más jön.

Tudomásul vesszük a döntést, az ország és a Budapesten élők érdekében készen állunk az együttműködésre.

A közvélemény-kutatások többsége azt saccolta, Tarlós István nyeri meg a választást, a Medián pár napja azt mutatta ki, fej-fej mellett a két jelölt. Választási percről percre anyagunkat itt olvashatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy új randiappban fotók helyett hang alapján dönthetünk

Egy új randiappban fotók helyett hang alapján dönthetünk

Kipróbáltuk az eddigi leglátványosabb Pókember-játékot, csak úgy hasít a PS5-ön

Kipróbáltuk az eddigi leglátványosabb Pókember-játékot, csak úgy hasít a PS5-ön

A WHO továbbra is kitart mellette, hogy a koronavírus Kínából terjedt szét a világban

A WHO továbbra is kitart mellette, hogy a koronavírus Kínából terjedt szét a világban