szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Reagált a zuglói polgármester arra, hogy néhány módosítással átláthatatlanabbá tenné a kerületi önkormányzatot.

Reagált Horváth Csaba zuglói MSZP-s polgármester arra a hétvégén megjelent hírre, hogy az első intézkedései között átláthatatlanabbá tenné a kerület működését.

Vasárnap az Átlátszó ugyanis arról írt, hogy az október 28-i alakuló képviselőtestületi ülésre Horváth benyújtott egy javaslatot, amely lehetővé tenné számára, hogy a halaszthatatlannak nyilvánított ügyekben a testület megkerülésével döntsön, egy másik javaslatban pedig megemelné azt az értékhatárt, ami felett a képviselőtestület hozzájárulása kell ingó és ingatlan vagyontárgyak esetén.

Horváth a közleményében azt írja:

Zugló eddig is a legátláthatóbb módon működő önkormányzatok közé tartozott, és ez ezután is így lesz, ezt az idézett rendelet-módosítás nem érintette, tehát fenntartotta és fenntartja.

A politikus szerint a döntési jogkörére vonatkozó javaslat csak a meglévő állapotot tükrözi és hivatkozik az önkormányzati törvény vonatkozó részeire, amely egyébként is lehetővé teszi a polgármesternek a halaszthatatlan ügyekben való döntést.

Az értékhatár emeléséről azt írja, "szemenszedett hazugság", hogy a polgármester százmilliós ügyekben dönthetne önállóan, mert "a polgármesteri jogkörben hozott döntések elsősorban kötelezettség-vállalással nem járó döntések". Horváth emellett az elmúlt évek drasztikus ingatlanáremelkedéseivel indokolja a döntést.

"Az átláthatóság legfontosabb garanciája, hogy értékhatártól függetlenül elsőként a képviselő-testület dönt a költségvetés megalkotásakor a vagyonpolitikai irányelvekről és az esetleges elidegenítésre kerülő objektumok listájáról. Ezt követően az illetékes szakbizottság dönt a konkrét elidegenítési vagy bérbeadási szándékról, a bizottság második döntése a pályázat kiírásáról és feltételeiről szól, míg a harmadik döntés a pályázat után a győztes vevő vagy bérlő kihirdetése. Tehát négy önkormányzati képviselő-testületi és bizottsági döntés szükséges ahhoz, hogy az önkormányzati vagyont érintő érdemi döntések szülessenek. Az átláthatóság minden a döntéshozatal minden szintjén garantált" - írja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az új rendelet home office-t ír elő a közigazgatásban

Az új rendelet home office-t ír elő a közigazgatásban

Agysérüléstől az izmok elsorvadásáig – Magyarországon is egyre több volt Covid-beteg szorul rehabilitációra

Agysérüléstől az izmok elsorvadásáig – Magyarországon is egyre több volt Covid-beteg szorul rehabilitációra

Napokig képes ellátni a házat árammal egy újfajta akkumulátor

Napokig képes ellátni a házat árammal egy újfajta akkumulátor