szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MSZP több uniós vezetővel is tárgyalt az ügyről.

A magyarországi szennyvíziszapbotrány lesz az egyik első vizsgálandó ügy az új környezetvédelmi biztos, a litván Virginijus Sinkevičius asztalán, erről Ujhelyi István EP-képviselő és Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő számolt be Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján. Az MSZP politikusai több uniós vezetőivel, így többek között az Európai Parlament környezetvédelmi (ENVI) bizottságának alelnökével, Bas Eickhouttal is tárgyaltak az ügyről.

Korábban Korózs Lajos volt az, aki az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnökeként feltárta és nyilvánosságra hozta, hogy magyar kormányzati engedéllyel szállítják hazánkba és földelik el a horvát és szlovén szennyvíziszapot, legtöbbször az érintett helyi lakosság tudta nélkül. Később a szocialisták feljelentést tettek a magyar és nemzetközi hatóságoknál, illetve több fórumon.

„Csak az elmúlt két évben több mint kilencvenezer tonna érkezett a magyarországi lerakókba” – mutatott rá Korózs.

Ujhelyi István és Korózs Lajos a sajtótájékoztatón hozzátette: az ENVI bizottság zöldpárti alelnöke is súlyosnak nevezte az esetet, és közreműködését ajánlotta az ügy teljes körű kivizsgálásához. Eichkhout képviselő vállalta, hogy többek között a magyar szennyvíziszapbotrány lesz az egyik első ügy, amely a hamarosan hivatalba lépő új Európai Bizottság illetékes biztosának asztalára tesznek.

Júniusban írtuk meg, hogy tavaly Magyarország fogadta be a horvát szennyvíziszaptermés több mint felét, Olaszországból és Szlovéniából is hatalmas mennyiség behozatalát tervezi egy másik vállalkozás, azt Egerszalók mellett helyeznék el, a szennyvíz nagy részét egyébként Székesfehérvár környékén tették le. Az ügy miatt rendkívüli közgyűlést hívott össze Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András, az illetékes környezetvédelmi szakemberek szerint azonban minden rendben a szennyvíziszapot tároló bánya környékén. A Horvátországból importált iszapot a Fehérvári Téglaipari Kft. fogadja, ami a cikk szerint nagyjából ötvenszázalékos profittal dolgozik. Azért ide viszik a szennyvíziszapot, mert ez a legolcsóbb opció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Szlovén szennyvíziszapot szállíthatnak Kolontárra

Szlovén rendszámú teherautókon hordanak külföldi eredetű szállítmányokat a felszámolás alatt álló MAL Magyar Alumínium Zrt. zagytározóihoz a 2010-es vörösiszap-katasztrófában érintett Kolontárra – írja a 24.hu Korózs Lajos megfigyelése alapján.

Csányi Nikolett - Szlavkovits Rita Vállalkozás

Szeged pöcegödre Mészáros Lőrinc testvéréhez került

Szeged „Dögtiszájának” kármentesítésébe vágott bele Mészáros János cége, amely májusban került a felcsúti dollármilliárdos rokonához. Az évtizedeken át Szeged pöcegödrének használt holtágból 160 ezer köbméter szennyvíziszapot kellene kikotorni és kezelni, és a helyiek attól félnek, hogy éppen az ő házuk közelében találnak majd ehhez helyet.

Kis híján elsírta magát a keze láttán a horrorbalesetet szenvedett F1-es versenyző

Kis híján elsírta magát a keze láttán a horrorbalesetet szenvedett F1-es versenyző

Ál-munkaközvetítők próbálnak pénzt kicsalni a Trenkwalder nevében

Ál-munkaközvetítők próbálnak pénzt kicsalni a Trenkwalder nevében

Medián: Hasít a migránsozós narratíva, de itthon nincs többsége Orbán vétójának

Medián: Hasít a migránsozós narratíva, de itthon nincs többsége Orbán vétójának