szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?

Ebben a parlamentben olyan sok dolgunk már nincs – véli Hadházy Ákos, de szerinte nem kell mindenkinek kivonulnia az Országházból. Kerpel-Fronius Gábor momentumos főpolgármester-helyettes szerint ha a Momentum parlamenti párt lenne, kivonulnának.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő egy hétfő esti rendezvényen, a Budai Liberális Klub eseményén beszélt arról, mi a jövője a parlamenti politizálásnak azt követően, ha átmennek azok a törvénymódosítások, amik megnehezítenék, majdhogynem ellehetetlenítenék az ellenzéki képviselők dolgát. Hadházy azt mondta:

olyan nagyon sokat a parlamenti politizálás eddig nem hozott, a Parlamentben túl sok dolgunk már nincs

Ahogy azzal sem értek el eddig sokat, ha az tévébe behívják az ellenzéki politikusokat, és sokadjára elmondják ugyanazt. Szerinte a dolguk most az, hogy megszervezzék önmagukat, és próbálják megváltoztatni a játékszabályokat 2022-re, mert

nem azt mondom, hogy nem lehet legyőzni a mostani keretek között, de nagyon nehéz lesz.

Mellette pedig tovább harcol a "propagandagépezet ellen", illetve az "Európai Ügyészség mellett". Az előadása egy pontján pedig megjegyezte, ma már nincs demokrácia, az ellenzéknek azonban úgy kell működnie, mintha lenne.

A parlamenti politizálásról Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes azt monda, áldás volt, hogy nem kerültek be 2018-ban a Parlamentbe.

Azt hittük, miénk a világ, de kaptunk egy nagy pofont.

Újraalkották a pártjukat a nyáron, most pedig az utcai és az önkormányzati politizálásnak van itt az ideje. Ha azonban Momentum parlamenti párt lenne, szerinte szimbolikusan ki kellene vonulniuk. Hadházy ehhez hozzátette, szerinte nem mindenkinek kell kivonulnia a parlamentből, mert vannak jó szónokok, de zajlik egy ellenzéki együttműködés arról, hogyan tovább.

Szóba került a közös indulás is 2022-ben. Kerpel-Fronius azt tartaná jónak, ha a Momentum saját miniszterelnök-jelölttel vágna neki, a kampánynak, de előválasztással döntsék el, ki a közös kormányfőjelölt. Azonban szeretné, ha a Momentum önálló listát tudna állítani a következő választáson.

Kerpel-Fronius Gábor
©

Hadházy megemlítette, valaki azt mondta neki az önkormányzati választás után, hogy jól halad az ellenzék, már csak félmillió szavazót kell találniuk. A független országgyűlési képviselő azonban nem tudja, hogyan, ugyanis szerinte már szinte mindent kipróbáltak. A listák számáról azt mondta, szerinte mindegy, hogy egy, kettő vagy három, a lényeg, hogy kik szerepelnek ezeken a listákon.

Indokolt lehet a közös lista is.

(Kiemelt kép: Hadházy Ákos a parlamenti patkóban, Túry Gergely / HVG)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!