szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kár, hogy a testületnek Magyarország is a tagja.

Kevés kínosabb dolog van ma a Twitteren Kovács Zoltán ámokfutásánál: a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár percről percre tudósításban közvetíti a magyar jogállamiság védelmében indított hetes cikk szerinti eljárás második meghallgatását.

A tagállamok uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek Tanácsában Varga Judit válaszol a kérdésekre. Az előző hasonló meghallgatást szeptemberben tartották, akkor a magyar kormány egy 158 oldalas dokumentumban válaszolt a kritikákra.

A magyar igazságügyi miniszter most az igazságszolgáltatás függetlensége, valamint a média és a tudományos élet szabadsága témakörében kap kérdéseket.

©

Bár az ülés zárt, az érdeklődők nagy szerencséjére Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő lelkesen tudósít róla a Twitteren, körülbelül hárompercenként, és szívesen fűz megjegyzéseket is a történtekhez. A svédekről például azt írta, hogy „kérdésfeltevés helyett szokás szerint demokráciából oktatnak”. A magyar sajtószabadság miatt aggódó dánokról pedig megjegyezte, hogy a listáikat „Soros-közeli” szervezetek rakják össze.

Kovács üzent Vera Jourovának, az Európai Bizottság alelnökének is.

Szánalmas, hogy továbbra is figyelmen kívül hagyja a tényeket és az érveket, és egy politikai boszorkányüldözésben vesz részt”

– írta a magyar szóvivő.

Kovács megjegyzése azért is érdekes, mert a magyar kormány nemrég éppen azon háborodott fel, hogy Várhelyi Olivér függetlenségét megkérdőjelezték az Európai Parlament külügyi bizottságában. Meghallgatásán a magyar biztosjelölt is többször leszögezte, hogy az Európai Bizottság mindekor független a tagállamok kormányaitól – márpedig Jourová a bizottság egyik legfontosabb tagja.

Kovács Zoltán egyébként az egész Általános Ügyek Tanácsát „Soros György zenekarának” nevezi, ami szintén kínos, ha figyelembe vesszük, hogy a testületnek Magyarország is teljes jogú tagja. A vitáról pedig úgy általában azt írta: nem is érti, miért akar ebben bárki részt venni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EU-csúcs: terítéken az oltási folyamat felgyorsítása

EU-csúcs: terítéken az oltási folyamat felgyorsítása

A jövő év végén kezdik gyártani a magyar koronavírus elleni vakcinát

A jövő év végén kezdik gyártani a magyar koronavírus elleni vakcinát

II. Erzsébet királynő Zoomon keresztül üzent azoknak, akik félnek a vakcinától

II. Erzsébet királynő Zoomon keresztül üzent azoknak, akik félnek a vakcinától