szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Phralipe felmondta együttműködését a Firosszal.

Felmondta együttműködését a Fiatal Romák Országos Szövetségével (Firosz) a Phralipe Független Cigány Szervezet (Phralipe) - tájékoztatta Lakatos Oszkár, a Phralipe központi szervezetének képviselője pénteken az MTI-t.

Lakatos Oszkár közölte, hogy döntésüket a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetével egyetértésben hozták meg.

Lakatos Oszkár - aki egyúttal az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) alelnöke - azt írta: semmilyen módon nem kívánnak együttműködni Agócs Jánossal. Közleménye szerint az ORÖ "kaotikus alakuló ülésén +megválasztott+ új elnök és a Firosz által képviselt vezetési módszerekben és káderpolitikában radikális fordulat állt be. Az elnökség működésében nem érvényesülnek a demokratikus alapelvek". Néhány nappal az alakuló ülést követően kiderült, hogy a Firosz részéről okafogyottá vált a koalíció eredeti elképzelések szerinti fenntartása és a jövőben nem kívánnak velük érdemi együttműködést folytatni - tette hozzá.

Lakatos Oszkár szerint a Firosznak csak a szavazatukra volt szüksége.

Azt is írta, hogy az ORÖ alakuló ülése vonatkozásában törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeztek a Fővárosi Kormányhivatalnál. Lakatos Oszkár szerint az alakuló ülés érvénytelen volt.

Kezdeményezik új alakuló ülés összehívását és a jogszerű választás megismétlését - közölte az ORÖ alelnöke, kiemelve: szervezeteik csak olyan elnökjelöltet támogatnak, aki "megfelelő tapasztalattal rendelkezik és elkötelezett a cigányság ügye iránt".

Agócs Jánost, a Fiatal Romák Országos Szövetségének (Firosz) képviselőjét december 3-án választotta meg az Országos Roma Önkormányzat elnökévé a szervezet képviselő-testülete.

A 47 tagú testület alakuló ülésén 46 képviselő jelent meg. Az új elnököt 31 igen szavazattal választották meg. Agócs Jánost a Firosz mellett a Phralipe és a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete is elnöknek jelölte.

Az októberi roma országos nemzetiségi választás eredménye alapján az ORÖ-ben a Lungo Drom 20, a Firosz 18, az RPM 5, a Phralipe 4 mandátumot szerzett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán, a virológus – az EU-nak nincs oltása ilyen ellen

Orbán, a virológus – az EU-nak nincs oltása ilyen ellen

Négy év után ismét megjelent a klímaváltozás szó a Fehér Ház honlapján

Négy év után ismét megjelent a klímaváltozás szó a Fehér Ház honlapján

Megmutatta a Sony, milyen lesz az első drónja, az Airpeak

Megmutatta a Sony, milyen lesz az első drónja, az Airpeak