szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elutasítja Manfred Weber a Fidesz visszafogadását az Európai Néppártba (EPP). A pártcsalád európai parlamenti frakcióvezetője erről a Spiegelnek nyilatkozott.

A Fidesz tagságát márciusban, az európai parlamenti választások előtt függesztették fel, miután Magyarországot hetekre ellepték a Soros György- és Jean-Claude Juncker-ellenes plakátok. A kormánypárt azt állította, maga kérte a felfüggesztést a vita rendezésének idejére. A kérdésről februárban tárgyalnak újra a EPP-ben, Manfred Weber azonban most világossá tette az álláspontját. Mint mondta:

A Fidesz és Orbán Viktor pártelnök egyelőre nem tisztázta a magát azokban az ügyekben, amelyek a tagsága felfüggesztéséhez vezettek.”

Ilyen a frakcióvezető szerint az, hogy nem történt előrelépés a CEU ügyében, amelynek Budapesten tartásáért maga is kampányolt. „Orbánnak lépnie kell” – jelentette ki Weber.

A Spiegel emlékeztet, hogy a néppárti döntés nyomán – amelynek értelmében a Fidesz politikusai nem vehetnek részt a pártcsalád tanácskozásain és nem jelölhetnek senkit annak vezetői közé – felállt a három tagú „bölcsek tanácsa” is, amelynek célja, hogy megvizsgálja a magyar kormánypártot ért kritikákat. A testületnek nemrég levelet küldött Orbán Viktor, amelyben arról írt: a Fidesz nem sérti a Néppárt demokratikus elveit. Ezt követően a tanácsot vezető Herman von Rompuy egy belga tévéműsorban kijelentette: „Ha barátian fogalmazok, akkor a válaszok nem voltak igazán meggyőzőek, ha kevésbé barátilag fogalmazok, akkor problematikusak.”

Rompuyék jelentése a következő hetekben készülhet el, az kerül majd a Néppárt kongresszusa elé februárban. Azt megelőzően a pártcsalád új elnöke, Donald Tusk a Spiegel szerint beszélni akar Orbánnal, aki korábban kijelentette: a Fidesz saját maga dönt majd a sorsáról az Európai Néppártban, meglátják, merre tart majd a tömörülés az újonnan megválasztott vezetés alatt.

Tusk az EPP novemberi, Zágrábban megtartott kongresszusán azt mondta, nem szabad átengedni a biztonság és a rend ügyét a populistáknak és az autokratáknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fülke: "Még léphet szintet a kampány durvasága"

Fülke: "Még léphet szintet a kampány durvasága"

Hatvan napra bezáratta a Központot a rendőrség

Hatvan napra bezáratta a Központot a rendőrség

4K-s felbontás 144 Hz-en: ezt tudja az új Asus monitor

4K-s felbontás 144 Hz-en: ezt tudja az új Asus monitor