szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Magyar Orvosi Kamara elnöke ígéretet kapott arra, hogy a tb-törvény végrehajtási rendeletének kidolgozásába bevonják őket is.

"Sajnáljuk, hogy Áder János aláírta a törvényt, szerettük volna, ha visszaküldi a Parlamentnek megfontolásra" - mondta Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a hvg.hu-nak. A Kamara elnöksége korábban közleményben kérte Ádert, ne írja alá a törvényt, mert szélsőséges helyzetek alakulhatnak ki az egészségügyben. Jövő októbertől ugyanis 3 havi tb járulék (23 ezer forint) elmaradás után a beteget csak fizetség ellenében láthatják el az orvosok, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő szerint piaci alapon. A Kamara azzal érvelt,

az elmaradt járulékokat meg kell fizettetni, és a járulékfizetés elmaradásának arányos mértékű szankcionálása is elfogadható, de ez nem okozhatja a szükséges ellátás megtagadását fizetőképtelenség esetén sem. Azt, hogy a tisztázatlan jogviszony miatt az egészségügyi ellátószemélyzet kerül olyan helyzetbe, hogy fizetésképtelenség esetén kénytelen megtagadni az ellátást, az orvos-beteg bizalmi viszonyt alapvetően megzavarónak, szélsőséges helyzetek előidézőjének, a gyógyítás folyamatosságát veszélyeztetőnek tartjuk.

Kincses most azt mondta, az Emberi Erőforrások Minisztériumától ígéretet kaptak arra, hogy a végrehajtási rendelet kidolgozásába már bevonják a MOK-ot, ebben a munkában próbálják majd a betegek és orvosok érdekeit érvényesíteni. Kérdés, hogy egy végrehajtási rendelettel mi korrigálató.

Kincses szerint alapkérdés, hogy a nem fizetőre úgy tekint-e a rendszer, mint aki biztosított, csak nem jogosult az ellátásra, (tehát a rendszeren belül van), vagy "ki van dobva". Ha utóbbi - ahogy többek szerint ez olvasható ki a törvényből -, akkor csak piaci alapon lehet díjat felszámolni az ellátásáért.

A MOK elnöke szerint nyitott kérdés az is, hogy hazaküldhetik-e az érintetteket a tb által finanszírozott rendelésről azzal, hogy eleve menjen magánellátásba.

Az ilyen jellegű kérdések végrehajtási szinten is kezelhetők, ahogy az is, mennyit fizessen a beteg az ellátásért.

Azt nem tudta megmondani, hogy mikor kezdődhet az egyeztetés a rendeletről. A törvény július 1-én lép hatályba, a nem fizetők októbertől esnek el a tb által finanszírozott ellátástól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Találtak egy természetes anyagot a kutatók, ami javíthatja az egerek emlékezőképességét

Találtak egy természetes anyagot a kutatók, ami javíthatja az egerek emlékezőképességét

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Párbeszéd nyíregyházi képviselője

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Párbeszéd nyíregyházi képviselője

Petr Kellner halála adhat lökést a telekompiac fideszes bekebelezésének

Petr Kellner halála adhat lökést a telekompiac fideszes bekebelezésének